Drama op NK Atletiek: Dafne Schippers gediskwalificeerd na valse start

UTRECHT - Een dramatisch NK Atletiek voor Dafne Schippers in haar thuisstad Utrecht. Voor eigen publiek werd de atlete gediskwalificeerd in de halve finales van de 100 meter vanwege een valse start.
Het moment van de valse start
Het moment van de valse start © Ankie Hogewind / Fotostudio Red Green Blue
Rampscenario voor Dafne Schippers op háár NK
"Een discutabele beslissing", zegt sportverslaggever Rick van Manen, "Ook het publiek en collega-atleten hadden zo hun twijfels. Op de beelden was het niet waarneembaar." Schippers wilde aanvankelijk onder protest toch haar race lopen, maar kreeg daar geen toestemming voor. Zwaaiend naar haar thuispubliek liep ze de atletiekbaan Maarschalkerweerd af.
Schippers kan het niet geloven
Schippers kan het niet geloven © Ankie Hogewind / Fotostudio Red Green Blue

BOOS

"Als het zo onprofessioneel is, kom ik liever niet meer", zei de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter. Ze was behoorlijk boos op de starter. "Ik was absoluut niet vals. Dat voel je als atlete. Ik was juist heel goed weg. Maar de start zag het anders; hij zei dat hij zag dat ik vals was. Maar hij mag 'op zicht' een valse start helemaal niet geven", foeterde Schippers.
Heel veel mensen komen hier speciaal van mij. Ik wilde ze een mooie show geven
Dafne Schippers
De sprintster tekende na afloop alsnog protest aan en heeft aangegeven dat ze graag de videobeelden van de start wilde zien. "Ik vind het vreselijk jammer. Ik had hier graag twee mooie races gelopen voor al die mensen die speciaal voor mij zijn gekomen. Ik loop bij wijze van spreken meer voor hen dan voor mezelf. En dan loopt het zo af; het is bijna een grap."

BESLISSING WAS TERECHT

Uiteindelijk moest Schippers berusten in de gang van zaken. "Het elektronische startsysteem gaf een reactiesnelheid aan van 0,087 seconden en dat is dertien duizendsten sneller dan toegestaan", ligt Van Manen toe, "Het was alleen knullig dat die informatie voor Schippers en alle aanwezigen pas ver na de halve finale werd openbaar gemaakt." 
"Het blijft jammer", reageerde Schippers. "Ik was ervan overtuigd dat mijn start goed was. Mijn eerste passen waren ook zo lekker. Als ik tegen de wereldtop loop, lijkt het soms dat mijn start niet zo goed is. Maar in dit veld valt het veel meer op als ik goed weg ben."
Dafne Schippers: "Als ik weet dat ik vals start geef ik dat echt wel toe"
Schippers was er vorig jaar niet bij op het NK in Utrecht, maar dit jaar pasten de kampioenschappen wel in haar voorbereiding op de Europese Kampioenschappen in augustus in Berlijn. Net als vorig jaar ging de titel naar Jamile Samuel.
Jamile Samuel prolongeert haar sprinttitel
Jamile Samuel prolongeert haar sprinttitel © Jan Kruijdenberg
Jamile Samuel: "Valse start is risico van het vak"

CHURANDY MARTINA MAAKT UTRECHT BLIJ

Bij de mannen pakte publiekslieveling Churandy Martina zijn zevende nationale titel.
Churandy Martina in actie op het NK
Churandy Martina in actie op het NK © Jan Kruijdenberg
Shurandy Martina: "Ik heb de pijntjes onder controle"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.