Mijdrechtse Lorena Wiebes loert op succes bij eerste elite-NK

Lorena Wiebes
Lorena Wiebes © Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT/MIJDRECHT - Wielrenster Lorena Wiebes kan dit weekend zomaar eens de verrassing worden op het NK wielrennen. Het 19-jarige talent uit Mijdrecht is namelijk een van de outsiders voor de titel, mocht het bij de vrouwen op een massasprint uitdraaien.

ZEGES

Wiebes is eerstejaars prof bij de wielerploeg van Parkhotel Valkenburg. Ze stak voor het eerst haar neus aan het venster van de wereldtop door in de Driedaagse Brugge-De Panne (Women's WorldTour) naar de vierde plaats te sprinten. De regerend Europees kampioene bij de junioren wist daarna de 7-Dorpenomloop Aalburg en de Omloop van de IJsseldelta te winnen tegen gelouterde profwielrensters. Ook in aanloop naar dit NK toonde Wiebes een goede vorm met zeges in nationale koersen.
Wiebes hoopt dus op een massasprint na 141 kilometer rondom het Brabantse Hoogerheide, waar de finish licht oplopend is. De laatste jaren is het NK bij de vrouwen echter nooit geëindigd in een massasprint. Vaker is het een solo die het haalt of een kopgroep. Wiebes zal dus moeten hopen dat haar ploeg, met daarbij de Utrechtse Belle de Gast en Anne de Ruiter uit Polsbroek, het peloton bij elkaar houdt.
Vorig jaar eindigde Wiebes het Nederlands kampioenschap bij de junioren (U19) als derde. Bij de vrouwen is er geen beloftecategorie (U23), waardoor de Mijdrechtse direct de overstap moest maken naar de elite-vrouwen.
Mackaij won in maart de Omloop van de Westhoek, links de nummer 2: Lorena Wiebes
Mackaij won in maart de Omloop van de Westhoek, links de nummer 2: Lorena Wiebes © Team Sunweb

SUNWEB

De Woerdense wielrensters Ellen van Dijk en Floortje Mackaij maken deel uit van de Sunweb-ploeg van vier. Zij zullen niet mikken op een sprint, maar willen de wedstrijd hard maken en een spurt ontlopen. Mackaij eindigde vorig jaar als derde op de wegrit van het NK. Van Dijk beschikt over een goede vorm, getuige haar tijdrittitel van woensdag.
De wedstrijd voor elite-vrouwen wordt zaterdag gecombineerd met de wedstrijd voor belofte-vrouwen. Andere regiorensters aan de start zijn Nina Kessler uit Breukelen, Bente van Teeseling uit Abcoude, Kirstie van Haaften uit De Meern, de Utrechtse Marielle Meijering, Roos Hoogeboom uit Zeist en Alicja Verhagen uit Woerden.
Mackaij won in maart de Omloop van de Westhoek, links de nummer 2: Lorena Wiebes
Mackaij won in maart de Omloop van de Westhoek, links de nummer 2: Lorena Wiebes © Team Sunweb

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.