Dirkse van den Heuvel zet Oranje-hockeysters op scherp

© Orange Pictures
BILTHOVEN - Over minder dan een maand beginnen de Nederlandse hockeysters in Londen als favoriet aan het toernooi om de wereldtitel. "Logisch, zo kijken de andere landen ook tegen ons aan. We zijn immers titelverdediger en de nummer één van de wereld", zegt aanvoerster Carlien Dirkse van den Heuvel, die bij het WK haar tweehonderdste interland kan gaan afwerken. "Toch spreek ik liever van één van de favorieten. Argentinië, Nieuw-Zeeland en ook Engeland, door het thuisvoordeel, kunnen eveneens ver komen."

PRIJZEN

Dirkse van den Heuvel stapte in 2007 over van Den Bosch naar het Bilthovense SCHC. Daar speelt zij anno 2018 nog steeds. In die periode won ze olympisch goud (2012), een wereldtitel (2014) en drie Europese titels (2009, 2011, 2017). Momenteel zit ze met Oranje midden in de voorbereiding op het mondiale toernooi.
"Als we niet scherp zijn, kunnen we tegen elke ploeg in de problemen komen"
"Als we niet scherp zijn, kunnen we tegen elke ploeg in de problemen komen" © Orange Pictures
NOG NIET WK-FIT
"We zijn niet nog niet WK-fit, we zijn nog niet in topvorm", oordeelt de 31-jarige middenveldster. "Dat kon je onder meer dinsdag zien in onze eerste wedstrijd bij het vierlandentoernooi in Breda tegen Spanje. We wonnen weliswaar met 2-0, maar hadden het best moeilijk tegen de nummer elf van de wereldranglijst. Als wij niet scherp zijn en ons eigen spel niet spelen, kunnen we op het WK tegen elke ploeg in de problemen komen."
We zijn niet nog niet WK-fit, we zijn nog niet in topvorm
Carlien Dirkse van den Heuvel

DRUK

In de tweede wedstrijd van het oefentoernooi, woensdag tegen het afgegleden China, was met name de Nederlandse afronding een stuk beter verzorgd. Oranje won eenvoudig met 7-0. "We hebben een uitgebalanceerde ploeg en kunnen echt heel goed hockeyen", betoogt Dirkse van den Heuvel, die met tweevoudig olympisch kampioene Eva de Goede structuur en stuwing geeft aan de middenlinie. "Maar als we als team de tegenstander op eigen helft niet onder druk zetten, zoals tegen Spanje, wordt het rommelig en slordig. Dan maken we het onszelf onnodig moeilijk."

AUTOMATISMEN

Volgens Dirkse van den Heuvel, die in principe wil doorgaan tot Tokio 2020, staat Oranje momenteel nog iets te veel in de 'denkstand'. Er zijn nog te weinig vaste patronen en automatismen. "Iedereen moet weer even wennen aan het spelsysteem van de nationale selectie. Drie weken geleden, toen we begonnen met de WK-voorbereiding, liep het nog voor geen meter. De speelsters van Den Bosch deden het zus en die van Amsterdam deden het zo. Die omschakeling naar Oranje vergt wat tijd. Gelukkig hebben we nog drie weken, met veel oefenwedstrijden. Daar word je met z'n allen alleen maar beter van, ook in fysiek opzicht. Ik vertrouw erop dat we bij het WK weer op het vereiste niveau zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.