Amateurs in de KNVB beker: dromen mag

© Orange Pictures
ZEIST - Het grote dromen kan weer beginnen, als komende zaterdag in Zeist wordt geloot voor de eerste twee voorrondes van de KNVB beker voor komend seizoen. Behalve eredivisionist FC Utrecht (bekerwinnaar in 1985, 2003 en 2004) doen er uit de provincie Utrecht ook zeven amateurclubs mee. Zaterdag wordt er alleen geloot voor de voorrondes, de profclubs stromen later in.
De zeven amateurclubs uit de provincie Utrecht zijn de Tweede divisionisten GVVV, Spakenburg en IJsselmeervogels, de Derde divisieclubs DOVO, Eemdijk en Hercules en 1e klasser Sportlust'46 uit Woerden. Laatstgenoemde mag als winnaar van de Districtsbeker meedoen. Eemdijk debuteert in het KNVB bekertoernooi.
2010: GVVV wint in Rotterdam met 3-0 van Excelsior
2010: GVVV wint in Rotterdam met 3-0 van Excelsior © Orange Pictures

SUCCESSEN

Het allergrootste succes dat een amateurclub uit onze provincie ooit boekte, vond plaats in het seizoen 1974/1975. IJsselmeervogels werd toen pas in de halve finales uitgeschakeld, nadat eerder SC Amersfoort, FC Groningen en AZ'67 opzij waren gezet. GVVV bereikte in het seizoen 2010/2011 de kwartfinale, na zeges op Excelsior en Sparta.
Ook de laatste jaren waren die beide clubs redelijk succesvol. De Vogels bereikten in het seizoen 2013/2014 de achtste finales, na overwinningen op Helmond Sport en Emmen. In de achtste finale was Ajax te sterk. GVVV stond afgelopen seizoen in achtste finale. Nadat onder meer FC Dordrecht was verslagen, was Cambuur in Leeuwarden te sterk voor de Veenendalers.

SPAKENBURG

Spakenburg is de laatste jaren ook regelmatig een plaaggeest voor profclubs. In 2009/2010 werd MVV geklopt, een jaar later sneuvelde (toen nog profclub) RBC tegen de Blauwen. In het eerste geval was AZ in de derde ronde het eindstation. Een jaar later ging Spakenburg eruit tegen PSV. WK-ganger Nordin Amrabat was één van de doelpuntenmakers. In het seizoen 2016/2017 moest Fortuna Sittard nog zijn meerdere erkenen in Spakenburg.

DOVO

In schril contrast met de prestaties van IJsselmeervogels, Spakenburg en buurman GVVV staan de prestaties van DOVO in het bekertoernooi. De Veenendalers zorgen zelden voor opwindende stunts tegen profs. Het opvallendste resultaat dateert van 22 jaar geleden. De KNVB beker begon toen met poules van vier clubs. In die poule won DOVO met 3-2 van PEC Zwolle, maar bereikte de volgende ronde niet.
Sportlust mag als winnaar van de Districtsbeker meedoen aan de KNVB beker
Sportlust mag als winnaar van de Districtsbeker meedoen aan de KNVB beker © Nick v/d Toorn Fotografie

HERCULES EN SPORTLUST

Hercules speelde afgelopen seizoen een voor die club legendarische wedstrijd. In de Galgenwaard kwam de Utrechtse Derde divisionist op 1-0 tegen FC Groningen, maar verloor uiteindelijk met 4-2. Sportlust'46 uit Woerden bereikte vier jaar geleden na zeges op twee amateurclubs de derde ronde. Daarin waren de profs van Volendam een maatje te groot. Het werd 3-0, door drie treffers van Henk Veerman.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.