Zonen van DOS-legende lopen warm voor unieke beelden

UTRECHT - Het zijn spannende dagen voor onder meer de kinderen van DOS-legende Gerard van Leur. Deze week doken oude beelden op van DOS, één van de voetbalclubs waar later FC Utrecht uit is ontstaan. Het gaat om videomateriaal van de club uit 1944, waarop ook rechtsbuiten Gerard van Leur te zien is. De eerste 30 seconden zijn al openbaar gemaakt door Het Utrechts Archief; morgen volgt de rest.
John en Bert van Leur kijken hun ogen uit als ze de beelden deze week voor het eerst zien. Ze zien onder andere hoe hun vader in 1944 het veld van de Galgenwaard oploopt voor de promotiewedstrijd tegen OSV. 'Een kippenvelmoment' vindt John.
"Ja, dat is fantastisch. Ik heb hem nooit in het echt zien voetballen, toen was ik nog niet geboren. Je hebt natuurlijk wel een idee door alle verhalen van anderen. Dan hoor je clubicoon Henk Temming bijvoorbeeld zeggen dat hij een beste was."

ZOLDER

De beelden van DOS duiken op bij het opruimen van een zolder. De oude filmblikken worden naar Het Utrechts Archief gebracht. Daar ontdekken medewerkers het bijzondere materiaal. Als John van de beelden hoort, is hij als een kind zo blij. Hij verzamelt al zijn hele leven alles over zijn voetballende vader.
"Je hoopt steeds weer dat er nog beelden zijn en dat je ze vindt. Maar als je dan zoiets tegenkomt en zó uitgebreid! Ja, ik verheug me heel erg op zaterdag! De hele familie trouwens hoor!"
Het Utrechts Archief toont de beelden morgen alleen aan genodigden, zoals aan John en zijn broers en zussen. Daarna is de film nog een paar weken te zien voor het grote publiek.
Hij was niet groot en breed, maar wel verschrikkelijk hard
John van Leur - Zoon van Gerard van Leur

OUDERE BEELDEN

De beelden die deze week door Het Utrechts Archief openbaar zijn gemaakt, zijn niet de oudste beelden van DOS. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft nóg oudere beelden, namelijk uit 1938. John heeft daar een kopie van. Op die beelden is ook te zien hoe z'n vader een keeper omver beukt.
"Dat was een goeie ja. Dat kon hij ook wel hoor. Hij was niet groot en breed, maar wel verschrikkelijk hard. En hij kwam vaak voor z'n medespelers op. Het gebeurde wel eens dat een speler van DOS werd aangepakt, en dan zette mijn vader het daarna wel even recht."

TROTS

John en zijn broers en zussen zijn en blijven erg trots op hun vader. De gevonden beelden uit 1944 versterken dat gevoel alleen maar. "Ik teer er al dertig of veertig jaar op. Ik praat er constant over, ook op m'n werk. Het komt vaak ter sprake."
John hoopt nu dat meer mensen hun zolder op gaan ruimen en oude beelden van hun vader vinden. "Ze maken ons er erg blij mee! Maar eerst op naar morgen. Het lijkt me echt fantastisch!"
John en Bert van Leur zijn heel blij met de nieuwe beelden van hun voetballende vader

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.