Ellen van Dijk zevende op NK wielrennen, Lorena Wiebes negende

Ellen van Dijk op archiefbeeld
Ellen van Dijk op archiefbeeld © Team Sunweb
WOERDEN/MIJDRECHT - Wielrenster Ellen van Dijk is als zevende geëindigd op het Nederlands kampioenschap wielrennen. De Woerdense eindigde na ruim 140 kilometer in Hoogerheide op 25 seconden van winnares Chantal Blaak, die haar titel met succes verdedigde.
Wereldkampioene Blaak reed in de slotronde weg uit een eerste groep van tien rensters en bereikte alleen de finish. Achter Blaak finishte haar ploeggenote Amy Pieters als tweede, Marianne Vos werd derde. Dat gebeurde op 19 seconden achterstand.

KOERSVERLOOP

In de koers over ruim 141 kilometer opende Marianne Vos de finale met een aanval waarbij ze Esther van Veen meekreeg. De viervoudig Nederlands kampioene wist bovendien vier ploeggenotes in de groep achter zich maar strandde toch omdat met name Anna van der Breggen, de derde troef van Boels-Dolmans, het tempo opvoerde.
Het was slopend
Nederlands kampioene Chantal Blaak
Blaak en Floortje Mackaij uit Woerden waren de volgende aanvallers. Maar een versnelling van Annemiek van Vleuten op een hellend stuk betekende meteen het einde van die poging. Met nog tien rensters in de eerste groep begon de slotronde. Evy Kuijpers, een clubrenster, probeerde het en zag Blaak aanklampen en meteen passeren. "Het was slopend, eigenlijk was ik al klaar", vertelde de winnares. "Maar ik dacht: ik probeer het nog een keer."
Blaak, die voorlopig de regenboogtrui draagt in plaats van het rood-wit-blauw, was zonder torenhoge verwachtingen naar West-Brabant afgereisd. "Ik stond er heel relaxed in. Ik voelde me wel goed, maar we hadden meer troeven. Ik zie dat Amy tweede is, maar die had net zo goed kunnen winnen." De kampioenstrui is voor volgend jaar. "Na het WK ga ik hem dragen. In Innsbruck zie ik geen kansen voor mij."

WIEBES

De Mijdrechtse Lorena Wiebes kwam als negende over de finish, op 44 seconden achterstand. Andere regiorensters: Floortje Mackaij (14e, Woerden), Nina Kessler (27e, Breukelen) en Marielle Meijering (56e, Utrecht).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.