Dylan Groenewegen aan vooravond Tour de France: "Ik weet dat ik geschiedenis kan schrijven"

Dylan Groenewegen is klaar voor de Tour-start
Dylan Groenewegen is klaar voor de Tour-start © Orange Pictures
ABCOUDE - Na magere jaren, met onder meer acht edities op rij zonder ritzege, zijn de Nederlandse renners weer succesvol in de Ronde van Frankrijk. Vorig jaar won onder meer Dylan Groenewegen een etappe. En wat voor één. De Abcoudenaar was de sterkste op de Champs-Élysées, het summum voor sprinters. De spurter van Lotto-Jumbo beseft dat hij zaterdag geschiedenis kan schrijven door op de eerste dag van de Tour de France de gele trui te pakken. "Dat zou een leuke bonus zijn".

DOORBRAAK

Groenewegen moest lang wachten op zijn grote overwinning. In de eerste drie weken van de Tour de France van 2017 viste hij telkens achter het net. Vijfde, zesde, zesde, derde, tweede. Dat waren de uitslagen van Groenewegen voordat hij de slotrit in Parijs op zijn naam schreef. Omdat, zo zegt hij het zelf, hij in zichzelf bleef geloven. Dat vertrouwen is intussen alleen maar gegroeid. Vorig jaar pakte hij de slotetappe, nu wil hij zijn slag slaan in de openingsrit.
Ik weet dat ik geschiedenis kan schrijven
Dylan Groenewegen
"Dat zou wel fijn zijn. In mijn eerste Tour zat ik te vroeg op kop, vorig jaar te laat. Het vraagt tijd en ervaring om die sprinttrein op poten te zetten. Het is iets waar we blijvend aan werken. Hopelijk zitten we er dit jaar 'knal op'."

DE KENNER

Oud-topsprinter Mathieu Hermans won één Touretappe (1989), maar dankt zijn faam vooral aan liefst negen ritzeges in de Ronde van Spanje. Zijn advies aan Dylan Groenewegen is simpel. "Het hoofd koel houden. En vooral niet die gele trui als zaligmakend zien. Als sprinter moet je je kansen tellen. Lukt het de eerste rit niet dan volgen er nog meer kansen."
Er zijn wel tien sprinters die kunnen winnen
Mathieu Hermans

MEER TOPSPRINTERS DAN OOIT

Het aantal topsprinters is groter dan ooit, dit jaar in de Tour. Een favoriet noemen die zaterdag in Fontenay-le-Comte de eerste gele trui mag aantrekken vindt Hermans lastig. "Ik tel er een stuk of tien die kunnen winnen. Het zal weer tot nerveuze toestanden leiden. Zoals dat eigenlijk altijd het geval is in de eerste dagen. Je ziet ook dat nu bijna alle ploegen wel een sprinter meenemen. Het belang van een ritzege is zo groot. Het is leuk, met twee klassementsmannen naar de Tour gaan en dan achtste worden. Maar dan heb je meer aan een ritzege. Dan is de Tour voor de meeste teams geslaagd."
(Wielrennen is de geboren Amsterdammer Groenewegen met de paplepel ingegoten)
Zeker in de Tour, met gewiekste tegenstanders als Kittel, Greipel, Gaviria en Sagan is het niet altijd zo dat de snelste wint, weet Groenewegen inmiddels. "Nee, je kan een zeer snelle sprint rijden, maar dat maakt niet uit als je timing niet goed zit. Snel rijden en niet winnen, daar heb je niet veel aan. Als ik niet win, ben ik meestal een tijdje niet aanspreekbaar, maar na een half uur of een uur draai ik weer bij. Dan gaan we in alle rust na welke fouten er gemaakt zijn en hoe we de volgende sprint kunnen aanpakken." Een handleiding voor de perfecte sprint bestaat niet. "Elke sprint is anders. Het hangt af van de wind, de finish, enzovoort. Soms heb je een aankomst waarbij er in de laatste 250 meter nog een bocht ligt, een andere keer gaat het vier kilometer rechtdoor. De mooiste sprint of de 'perfecte sprint' is die waarbij je op 150 meter van de finish wordt afgezet, maar dat gebeurt misschien één keer per jaar."
Zogenoemde treintjes - een aantal renners van één ploeg die hun sprinter naar de streep begeleiden - vindt Hermans niet nodig. "Je zag de afgelopen jaren dat het vaak in de soep liep. Ik denk dat een goede sprinter wel zonder kan.'' Groenewegen is er zo een, denkt Hermans die de Amsterdammer nog wel eens van tips voorziet. ,,Ik heb hem vorig jaar nog gezegd minder afwachtend te zijn. Hij moest meer initiatief nemen. Lukt het dan niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Een sprinter moet op zijn intuïtie afgaan."
Maar zorg voor niet te veel druk, zegt de oud-renner, al jaren als manager werkzaam bij een fietskledingfabrikant. "De Tour is de lastigste koers die er is, het is de Giro of de Vuelta maal drie, qua druk. Natuurlijk weet Dylan vele ogen op zich gericht. Maar hij is nuchter en heeft bovendien al aardig wat neergezet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.