Groenewegen kansloos na val voor zich

© Orange Pictures
ABCOUDE - Dylan Groenewegen heeft niet kunnen meestrijden om de winst in de tweede etappe van de Tour de France. De wielrenner uit Abcoude kwam in de laatste kilometers vast te staan achter de ravage van een valpartij. Sagan won de sprint van een kleine groep, die flink was uitgedund na de val. Dankzij de bonificatieseconden veroverde de Slowaak van Bora-hansgrohe ook de gele trui.
Het peloton reed een vlakke rit over 182 kilometer van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon. Deze werd gekleurd door door Sylvain Chavanel. De Fransman die aan een recordbrekende achtiende Tour de France bezig is reed lange tijd alleen voor het veld uit.
Toen Chavanel was ingerekend was het net als zaterdag de beurt aan de sprinters. Fernando Gaviria, de winnaar van de eerste etappe, ging op een kleine 2 kilometer voor de streep onderuit, net als onder anderen de Australiër Michael Matthews, die jarenlang woonachtig was in Amersfoort.

KLEM

Zelf bleef hij overeind, maar Dylan Groenewegen werd in de finale van de tweede etappe wel opgehouden door de valpartij voorin het peloton. "Ik zat vlak achter de val", vertelde de sprinter van LottoNL-Jumbo aan de finish in La Roche-sur-Yon. Groenewegen miste daardoor de aansluiting met het voorste groepje en kon niet meedoen om de winst.
"Elke sprint in de Tour is hectisch, zeker in de eerste week. Zelfs op een lange en brede weg vallen ze. Helaas gebeurt dat. Ze zeggen dat het erbij hoort", aldus Groenewegen, die zaterdag ook geen echte rol van betekenis kon spelen in de massasprint. De geboren Amsterdammer moest toen genoegen nemen met de zesde plek. "Mijn benen waren de eerste dag niet goed. Nu waren ze wel iets beter, maar nog niet zoals ik wil. Maar goed, er komen nog meer dagen."
De Duitser Marcel Kittel, vorig jaar goed voor vijf ritzeges, reed in de slotfase lek. Achter Sagan eindigde de Italiaan Sonny Colbrelli als tweede. De Fransman Arnaud Démare finishte als derde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.