De Tour is op tv, maar Sky-renner Dylan van Baarle blijft er niet voor thuis

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VEENENDAAL - Dylan van Baarle fietst op zijn gemak door Veenendaal. De renner van Sky houdt rust, terwijl zijn teamgenoten zich met kopman Chris Froome opmaken voor etappe drie van de Tour de France. De 26-jarige Van Baarle is er dit jaar niet bij.
Drie jaar achtereen reed Van Baarle voor Cannondale in Parijs over de finishlijn van 'La Grande Boucle'. Afgelopen najaar tekende hij bij Sky. Hoewel hij zich sinds mei in het zweet had gewerkt, koos Sky ervoor om hem uiteindelijk niet op te nemen in de Tourploeg van 2018. Van Baarle past even niet in de équipe.

EXTRA KLIMMER

"Sky is een van de beste ploegen en misschien wel de allerbeste ploeg die er is", zegt Van Baarle. "Dan weet je van tevoren al dat het lastig wordt om de Tour te rijden. Ze hebben ervoor gekozen om een extra klimmer mee te nemen. Daardoor viel ik af."
Voor sommige buren in zijn Veenendaalse appartementencomplex is het een vreemde gewaardwording: de Tour op tv en Van Baarle buiten op straat in korte broek en T-shirt. Vanaf het balkon roepen ze hem toe: "Moet jij niet in Frankrijk zijn?" Donderdag gaat hij, gewoon als toeschouwer. En verder volgt hij het op tv. "Weer eens wat anders", roept hij terug naar een buurman.

NEDERLANDS KAMPIOEN

Zuur is het wel, vindt Van Baarle. Hij was heel graag gestart met zijn nieuwe teamgenoten. Een kleine twee weken geleden nog werd hij in een trui van Sky Nederlands kampioen tijdrijden. Sinds dit weekend heeft hij niet meer gereden en ook de eerste etappes van de Tour de France heeft hij nog niet echt bekeken. Van Baarle blijft er niet voor thuis. Hij was druk met vrienden, met een bruiloft, met het verzetten van zijn gedachten. Nu maakt hij zich rustig op voor het naderende EK en - wie weet - de Vuelta.
Twee weken geleden nog werd Van Baarle Nederlands kampioen tijdrijden
Twee weken geleden nog werd Van Baarle Nederlands kampioen tijdrijden © ANP
Sinds 2015, de hete start in Utrecht, deen de Veenendaler veel ervaring op in de Tour de France. "De eerste week is niet de leukste", weet hij. "Valpartijen, zenuwen, stress. Het ziet er rustig uit, maar je voelt de spanning als je in het peloton rijdt. Elke minuut moet je vechten voor je plek."

FROOME

Van Baarle hoopt dat hij ooit dichter bij Chris Froome, de legendarische kopman van Sky, mag opereren. Hij heeft hem als teamgenoot inmiddels leren kennen als een vakfanaat. "Froome is een rustige, relaxte man", zegt hij. "Hij is honderd procent met zijn vak bezig. Daar kun je alleen maar heel veel respect voor hebben. Ik wil heel graag voor hem rijden, hem uit de wind houden."
De Tour is zo'n circus, ze zitten daar waarschijnlijk niet te wachten op een berichtje van Dylan van Baarle.
Dylan van Baarle
Froome jaagt op zijn vijfde tourzege, nadat vorige week een slepende dopingzaak tegen hem werd gesloten. Hij wordt niet bestraft voor een verhoogde salbutamolwaarde die vorig jaar bij hem werd aangetoond. "Salbutamol is een product dat gewoon is toegestaan", zegt Van Baarle. Hij gebruikt het zelf ook tijdens het fietsen, omdat hij al sinds zijn kinderjaren inspanningsastma heeft. "Hiermee verwijd je je longen en kun je beter ademen. Dan kun je jezelf meten met de rest."

ZOMER ZONDER TOUR

Een plaats in team Sky, maar een zomer zonder Tour, is dat de moeite waard? Van Baarle vindt van wel. "Ik heb veel ervaring gepakt in het trainingskamp. In de Dauphiné ging het supergoed. Ik heb laten zien dat ik het wel kan en dat heeft de ploeg ook gezien."
Een plaats in Sky, maar een zomer zonder de Tour...
Een plaats in Sky, maar een zomer zonder de Tour... © Team Sky
Bij een topploeg als Sky is alles perfect, het eten, het materiaal, de kleding. "Het beste van het beste, dat maakt Sky zo goed", zegt Van Baarle. Maar behalve met zijn trainer heeft hij deze dagen geen contact met de ploeg. "De Tour is zo'n circus, ze zitten daar waarschijnlijk niet te wachten op een berichtje van Dylan van Baarle. Ze moeten weten dat ik ze volg. Ik ben sinds mei met ze opgetrokken en we hebben een band. Ik hoop dat ze prijzen binnenhalen."

NICE

Van Baarle blijft waarschijnlijk niet lang meer in Nederland. Hij zoekt naar een huis in Nice aan de Franse Rivièra. "De trainingsomgeving is daar goed", zegt hij, "iets beter dan de Amerongse berg. De ploeg is daar gevestigd, ze hebben daar een teamhuis, dus alles is daar top geregeld."
De Tour op tv, Dylan van Baarle gewoon in Veenendaal op straat
Zijn vriendin, wielrenster Floortje Mackaij (22) uit Woerden, verhuist niet mee. "Tja, daar worden we sterker van toch?" verklaart hij laconiek. Want dat hoort bij het leven van een beroepsrenner. Hij fietst nu in het zonnetje en zit niet achter een bureau. "Het is superhard werken", lacht hij, "maar je wordt er ook heel hard voor beloond. Het is gewoon genieten."
7.40u - Radio M Utrecht thuis bij Dylan van Baarle
8.40u - Radio M Utrecht met Dylan van Baarle op de fiets

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.