Dylan Groenewegen wint zevende etappe Tour de France

© ANP
ABCOUDE - Sprinter Dylan Groenewegen heeft eindelijk zijn etappezege in de Ronde van Frankrijk te pakken. De renner uit Abcoude versloeg vandaag alle toppers in een massasprint.
Het was een vlakke rit tussen Fougères en Chartres waarin het peloton lang een wandeltempo aanhield. In de massasprint waren alle topsprinters paraat. Groenewegen leek even ingesloten te worden, maar sprintte eenmaal bevrijd met overmacht naar de dagzege, voor de Colombiaan Fernando Gaviria en wereldkampioen Peter Sagan uit Slowakije.
Groenewegen won vorig jaar op de Champs-Élysées voor het eerst een Touretappe. Dit jaar had hij al acht overwinningen achter zijn naam, maar winnen in de Tour lukte tot vrijdag nog niet. De Belg Greg Van Avermaet behoudt de gele leiderstrui.

REACTIE GROENEWEGEN

"De start van de Tour was moeilijk. Ik had niet de goede benen, maar het ging daarna elke dag beter"', vertelde Groenewegen na zijn sprintzege, die hij vierde met het vooral in het voetbal bekende gebaar: de vinger voor de mond als antwoord op eerdere kritiek. "Ik had even tijd nodig en je ziet wat er gebeurt."
Groenewegen kwam uit een onmogelijke positie en moest nog heel wat renners passeren. "Ik zat achter Alexander Kristoff. Hij zette aan en ik heb gewacht op het juiste moment om erlangs te gaan", vertelde de ritwinnaar. "Dit is goed voor het vertrouwen. Ik hoop dat er nu meer ritzeges komen. De benen zijn goed. Vanavond gaan we dit even vieren en dan volgt er morgen hopelijk weer een kans. Mijn team heeft altijd achter me gestaan. Ook vandaag deden ze geweldig werk."
"Parijs was heel mooi, maar dit jaar was er veel meer druk. Het liep niet in het begin, maar de 'power' is weer terug. In de vierde etappe zat ik er al dichtbij, maar was de timing nog niet goed. Iedereen fietst hier op het hoogste niveau, ik in het begin nog niet." De complimenten waren er ook van Peter Sagan, de wereldkampioen, en geletruidrager Greg Van Avermaet. "Good job, zeiden ze achter het podium."

REACTIE ROOSEN

Timo Roosen, zijn gangmaker in de sprint, was Groenewegen kwijt kort voor de finish. "Ik zat even te zoeken na die rotonde. Keek een paar keer om, maar zag hem nergens. Het was er zo smal dat Dylan een beetje werd 'gesqueezed' en dat was wel jammer. Uiteindelijk vond hij zijn weg in de finale prima en gebruikte hij zijn 'power' uitstekend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.