Van Vleuten oppermachtig op Zoncolan, Van Dijk 64e

© Orange Pictures
WOERDEN - Annemiek van Vleuten heeft de negende en voorlaatste etappe van de Giro Rosa gewonnen. Het was de koninginnenrit met aankomst op de befaamde Monte Zoncolan. Van Vleuten geldt als beste klimmer van het vrouwenpeloton en gehuld in de roze leiderstrui maakte ze die reputatie opnieuw waar.
Ze verstevigde ook haar leidende positie in het algemeen klassement. Met nog één heuvelrit voor de boeg kan de eindzege de renster van
Mitchelton-Scott amper nog ontgaan.

VAN DIJK

De Woerdense Ellen van Dijk kwam op de Zoncolan als 64e over de eindstreep, op ruim 16 minuten van Van Vleuten. In het klassement staat Van Dijk op plaats 32 met een achterstand van 32 minuten.

KOERSVERLOOP

Van Vleuten en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman gingen er vroeg in de 10 kilometer lange slotklim vandoor. Een kleine 2 kilometer voor de finish moest ook Moolman passen en reed Van Vleuten solo naar de finish zoals ze dat vorig jaar tijdens de Tour in La Course al deed naar de top van de Col d'Izoard. Moolman bereikte als tweede de finish. Amanda Spratt, Van Vleutens Australische ploeggenote, werd derde. Lucinda Brand kwam als vijfde boven en verloor haar podiumplaats. In het klassement zakte de renster van Sunweb van de tweede naar de vierde plaats.

ROZE TRUI

Van Vleuten veroverde de roze trui donderdag in de klimtijdrit naar Diga di Campo Moro. De 35-jarige Wageningse wordt zondag, na een heuvelrit met start en finish in Cividale del Friuli, normaal gesproken de opvolgster van Anna van der Breggen, die dit jaar de Giro Rosa liet schieten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.