RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

KNVB experimenteert met ABBA-strafschoppen

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - De KNVB gaat komend seizoen experimenteren met de strafschoppenserie. De reeks zal volgens het zogeheten ABBA-principe worden genomen. Dat houdt in dat het ene team (A) begint en vervolgens het andere team (B) twee keer achter elkaar aan de beurt is.

GELIJKERE KANS

De voetbalbond verwacht dat met deze procedure beide teams een gelijkere kans hebben op het winnen van de strafschoppenserie, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over spelers van beide teams. De ABBA-procedure wordt ingevoerd in het betaald voetbal en bij de amateurs, in de beker en bij play-offs.

KAARTEN VOOR TRAINERS

Behalve met de strafschoppen experimenteert de KNVB met een gele of rode kaart voor teamofficials, zoals de trainer/coach of verzorger, in het betaald voetbal. Het geven van een kaart is volgens de bond een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de teamofficial en het publiek.

VIDEOSCHEIDS

Afgelopen seizoen werd in het bekertoernooi en de play-offs geŽxperimenteerd met de VAR, de Video Assistant Referee. Deze wordt komend seizoen definitief ingevoerd en gebruikt bij elke eredivisiewedstrijd, ook van FC Utrecht. Daarnaast blijft de vierde wissel in verlengingen bestaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.
Sportoverzicht