Mackaij op EK slachtoffer van ploegentactiek

Bastianelli pakt de titel met rechts achter haar Floortje Mackaij die 11e wordt
Bastianelli pakt de titel met rechts achter haar Floortje Mackaij die 11e wordt © ANP
WOERDEN - Even koesterde Floortje Mackaij hoop op een mogelijke Europese titel, maar de tactiek van haar eigen Nederlandse ploeg werd de Woerdense in Glasgow fataal.
De Nederlandse wielrensters gaven de zege in de slotfase van de race van negen rondjes over 14,4 kilometer uit handen. Lang leek Anna van der Breggen de belangrijkste kandidaat voor goud. De olympisch kampioene viel zo'n twintig kilometer voor de finish aan. De Italiaanse Elisa Longo Borghini reageerde attent en ging met haar mee. Even later vonden ook Mackaij, de Britse Danielle Rowe en Aude Biannic uit Frankrijk aansluiting met de koploopsters.
Een onverwachte demarage had Mackaij zomaar de titel op kunnen leveren, maar de Nederlandse ploeg besloot toch maar te gokken op een massasprint en reed eigenhandig het gat met de vijf koplopers dicht.

MIS GEGOKT

In die massasprint pakte de Italiaanse Marta Bastianelli de Europese titel voor Marianne Vos die hoofdschuddend tweede werd. Lisa Brennauer uit Duitsland pakte het brons. Mackaij moest het doen met een 11e plaats, zelfs nog achter de Mijdrechtse Lorena Wiebes die negende werd.
Voor Marianne Vos voelde de tweede plaats als een nederlaag. "Ik word hier niet meteen euforisch van", zei Vos na de finish voor de camera van de NOS. "Anna leek in een goede positie maar dat werd anders toen die Britse erbij kwam. Zij voelde zich toen niet zeker van de zege. Dat veranderde de situatie."

GEEN COMMUNICATIE

Van der Breggen baalde dat er zonder communicatie werd gekoerst. "Daardoor wisten we niets. We kregen geen informatie van de ploegleider maar ook geen informatie van iemand op een motor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.