Jean-Paul de Jong gelukkig met huidige rol: "Dit past in mijn stijl van leidinggeven"

© fcutrecht.nl
UTRECHT - De recente aanpassingen in de technische staf van FC Utrecht deden aardig wat stof opwaaien. Vooral de nieuwe - meer managende - rol van hoofdcoach Jean-Paul de Jong hield de gemoederen flink bezig. De Jong wil nog één keer alle onduidelijkheid over de werkwijze van zijn staf wegnemen. "Ik ben de baas of we nu winnen of verliezen", laat hij weten in een interview met het AD/Utrechts Nieuwsblad.
De Jong langs de lijn
De Jong langs de lijn © fcutrecht.nl
Het is tijdens de evaluatie van het afgelopen seizoen als De Jong tot de conclusie komt dat een meer managende rol als hoofdcoach meer duidelijkheid zou creëren richting de spelersgroep. Het past tenslotte bij zijn stijl van leidinggeven. Hij krijgt de zegen van de Raad van Commissarissen van FC Utrecht.

ROLVERDELING

De volgende stap in het proces is de uitbreiding van het takenpakket van assistent-trainers Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys. Luc Nijholt moet dienen als rechterhand van De Jong. Een dag voor de start van de competitie stapt Nijhold plotseling op. Teveel naar de achtergrond verdreven door de veranderingen. De ophef rond de kleine koerswijziging laait weer in alle hevigheid op.
Ik ben de baas of we nu winnen of verliezen
Jean-Paul de Jong

VRAAGTEKENS

Er zijn veel vraagtekens vanuit de buitenwacht zo schrijft het AD/UN. 'Is de nieuwe rol van De Jong een degradatie? Waarom is Nijholt opeens weg? Wie is eindverantwoordelijk?'
De Jong is hierin duidelijk tegenover de krant. Als FC Utrecht in de problemen raakt is 'hij' de persoon die wordt afgerekend. "Ik sta voor de groep, maak de opstelling en bespreek met de veldtrainers en de staf op welke manier zij inbreng hebben op de veldtrainingen."
Veldtrainer Rick Kruys
Veldtrainer Rick Kruys © fcutrecht.nl

ROL VAN KRUYS EN DIJKHUIZEN

Een ander punt onduidelijk punt waren de bevoegdheden van Rick Kruys en Marinus Dijkhuizen. "De trainingsmethodiek is in handen van Rick en Marinus. Vanuit mijn hoofdcoachschap heb ik plannen uitgewerkt, die ik deel met mijn staf: zo moet het gebeuren. Rick en Marinus zijn verantwoordelijk om dit over te brengen op het veld en geven daar sturing, maar dat is niet veel anders met de werkwijze van vorig seizoen. Die basis is een halfjaar geleden al met elkaar gelegd, alleen is het nu officieel uitgesproken."
Luc voelde zich achteraf teveel op de achtergrond
Jean-Paul de Jong
De Jong vindt het niet gek dat hij na een halfjaar al niet meer nadrukkelijk op het veld staat. "Het gaat me hier niet om mijn ontwikkeling als trainer, maar om presteren. En ik sta wel degelijk op het veld hoor. Ik weet dat ik in mijn staf mensen heb aan wie ik verantwoordelijkheid kan delegeren. Dat is het vertrouwen dat ik in mensen heb en dat past in mijn stijl van leiding geven. Dit is de rode draad waar wij voor gekozen hebben, waarmee we stafleden en mijn persoon in hun kracht laten komen. Het gaat erom dat je jezelf evalueert, dat we met elkaar kijken hoe het beter kan. Vandaar deze structuurwijziging om enkel meer duidelijkheid te creëren, niet meer en niet minder. Ik heb een leidinggevende rol ten opzichte van specialisten. Je hebt de veldtrainers, videoanalist, de fysieke bouwsteen - medisch en fysio-, de mentale bouwsteen. Kortom een breed team van specialisten die ik dagelijks aanstuur."
Jean-Paul de Jong in een onderonsje met Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam
Jean-Paul de Jong in een onderonsje met Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam © Orange Pictures

NIJHOLT

De rol van Luc Nijholt werd als belangrijk gezien, toch wordt er geen opvolger gezocht. "Luc voelde zich achteraf teveel op de achtergrond, zijn taken zijn nu onderverdeeld onder de trainers. Een staf van drie trainers aangevuld met specialisten is ook gebruikelijk." Een staf met een hoofdcoach in managende rol is nog altijd volstrekt ongebruikelijk in Nederland. "In het internationale voetbal is het heel gebruikelijk en ook in Nederland gebeurt het, alleen die communiceren er wellicht minder open over. Wij kijken puur naar onszelf. We werken nu vanuit een driehoek met Marinus en Rick, en ik ben in the lead, waarbij ik als hoofdcoach alles in een breed perspectief bekijk en daarbij de vertaalslag maak naar onze specialisten. Ik moet alles en iedereen in het vaarwater krijgen om succes na te streven. Dát is onze rode draad. Behalen we dat? Dat weet je nooit zeker. Maar het gaat erom wat ons gaat helpen in de route naar succes. Daarbij heb ik een heel duidelijke visie die ik nastreef."
Luc Nijholt voelde dat hij te veel op de achtergrond kwam te staan
Luc Nijholt voelde dat hij te veel op de achtergrond kwam te staan © FCUtrecht.nl
De nieuwe rolverdeling bevalt De Jong in ieder geval goed. "Ik haal er veel plezier en ambitie uit. Het is een uitdaging. Ook om iedereen mee te krijgen in het realiseren van succes dat we nastreven. In onze manier van werken ga je mee, ben je 'in', óf je bent 'uit'. Niet alleen binnen de staf, dat geldt ook voor spelers. Dit is de manier van werken en deze weg gaan we bewandelen, zo heb ik het besproken met technisch management en RVC, die hier volledig achter staan uiteraard."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.