Urby Emanuelson: "Ik ben een leider op mijn eigen manier"

© Geert Lommers
UTRECHT - Urby Emanuelson moet dit seizoen één van de leiders worden worden van FC Utrecht. De 32-jarige middenvelder, bezig aan zijn tweede seizoen in de Galgenwaard, is één van de routiniers in de selectie van Jean-Paul de Jong. Maar is de buiten het veld o zo bescheiden Emanuelson eigenlijk wel een leider?

LEIDERSTYPES

Hij aarzelt even als hem de vraag wordt voorgelegd. "Ik denk het wel, maar dan op mijn eigen manier. Dat is een combinatie van verschillende soorten leiders die ik heb meegemaakt."
Emanuelson werkte bij Ajax met Jaap Stam en Edgar Davids. "Stam bracht het op een hele rustige manier, Edgar was gewoon keihard en straight to the point. Dat kon soms hard overkomen."
Edgar Davids liep vorig jaar een weekje mee bij FC Utrecht: "Edgar was gewoon keihard"
Edgar Davids liep vorig jaar een weekje mee bij FC Utrecht: "Edgar was gewoon keihard" © Namen & Rugnummers/Bert Kous
Iets vergelijkbaars maakte de linkspoot mee bij AC Milan. "Daar hadden we Clarence Seedorf en Gennaro Gattuso. Seedorf nam je apart, ging er even voor zitten. Gattuso vrat je helemaal op. Daar leer je veel van."
Gattuso vrat je helemaal op
Urby Emanuelson
Bij FC Utrecht voelt de 17-voudig international zich nu geaccepteerd als leider. "Er wordt goed naar me geluisterd", lacht Emanuelson. "Ook als ik negatief ben zit er een goeie bedoeling achter. De jongens begrijpen dat."

POSITIE

Over zijn rol als speler lijkt nog wat onduidelijkheid te bestaan. Afgelopen zaterdag, in de 5.3.2 bij PSV, was Emanuelson linkshalf. Zondag tegen PEC Zwolle lonkt de 'nummer 6 postie'. "Rico Strieder is geblesseerd en we hebben weinig spelers die daar kunnen spelen. Dus ik denk dat ik daar zondag wel begin ja."
"Ik denk wel dat ik zondag op 6 begin"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.