HBS en Hercules hebben een lange geschiedenis samen

Hercules-captain Jeffrey Vlug
Hercules-captain Jeffrey Vlug © Geert Lommers
UTRECHT - De ene club is van 1882, de andere werd elf jaar later opgericht. En al in het seizoen 1902/1903 speelden HBS (van 1893) en Hercules in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal tegen elkaar. Zondag treffen ze elkaar in de Derde divisie, op sportpark Craeyenhout in Den Haag, de thuishaven van HBS.

HISTORIE

In 1902/1903 bestond de hoogste afdeling van het voetbal in Nederland uit drie regionale poules van elk zes clubs. Ajax, Feyenoord en PSV waren nog in geen velden of wegen te bekennen. HBS (2e) en Hercules (4e) speelden in de 1e klasse West B. Volharding werd kampioen en streed met Vitesse en HVV om de landstitel. HVV won.
De eindstand van de 1e klasse West B in 1903
De eindstand van de 1e klasse West B in 1903 © Screenshot Wikipedia
Nadat Hercules in 1919 van het hoogste toneel verdween, duurde het tot 2014 voordat HBS en Hercules elkaar weer troffen in de competitie. De laatste vier seizoenen, eerst in de topklasse, later in de Derde divisie, beleeft Hercules weinig plezier aan de uitwedstrijden tegen HBS. In Den Haag werd het achtereenvolgens 0-0, 4-0, 4-2 en 0-0.
Hercules - UNA eindigde afgelopen zondag in 1-1
Hercules - UNA eindigde afgelopen zondag in 1-1 © RTV Utrecht / Arnold Schenk

AFWEZIGEN

HBS en Hercules begonnen de competitie vorige week allebei met een gelijkspel. HBS speelde 0-0 bij ADO'20, Hercules pakte in de thuiswedstrijd tegen UNA in extremis een punt. In Den Haag kan trainer Jochem Twisker niet beschikken over de langdurig geblesseerden Colin Broers en Matthijs Blijham. Ook Luc den Otter is er nog niet bij.

LIVE

De wedstrijd HBS - Hercules begint zondag om 14.00 uur, en is live te volgen via Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.