Jordy Zuidam na drukke transferperiode bij FC Utrecht: "Niveau naar een hoger niveau tillen"

Jordy Zuidam presenteert Jean-Christophe Bahebeck
Jordy Zuidam presenteert Jean-Christophe Bahebeck © fcutrecht.nl
UTRECHT - Vrijdagnacht ging de transferwindow definitief dicht. Voor FC Utrecht werden de laatste uren nog gebruikt om spits Jean-Christophe Bahebeck over te nemen van Paris St. Germain. Voor Jordy Zuidam, Directeur Voetbalzaken van FC Utrecht, zijn laatste wapenfeit. "Het is een heel intensieve transferperiode geweest, die ontzettend veel energie heeft gekost. De laatste week is het er niet rustiger op geweest", aldus Zuidam in het radio programma Namen en Rugnummers.

BAHEBECK

"Het is met Bahebeck een heel lang traject geweest, lopende vanaf mei", legt Zuidam uit. "We zijn een aantal keren geweest, maar er was iedere keer wat waardoor de deal niet door kon gaan. We zijn blijven volhouden, en dat het op de allerlaatste dag lukt, is mooi."
Jordy Zuidam: "Het heeft ontzettend veel energie gekost"
"Ik kan niet op de ins en outs ingaan. Voor FC Utrecht is het niet gemakkelijk om een speler van Paris St. Germain over te nemen. Hij had nog een contract en voleldige voorbereiding meegedaan met het eerste elftal en daarin ook minuten gemaakt. Het was niet een heel makkelijke deal, maar het is wel gelukt. Daar zijn we trots op", aldus Zuidam.
Het was niet een heel makkelijke deal, maar het is wel gelukt. Daar zijn we trots op.
Jordy Zuidam, Directeur Voetbalzaken FC Utrecht
Bahebeck liep vorig seizoen een zware achillespeesblessure op. Bij de Utrechters is niet getwijfeld aan de fysieke gesteldheid van de spits. "Voordeel is dat hij zijn gehele revalidatie bij FC Utrecht heeft gedaan, in ieder geval het eindtraject", zegt de voormalig middenvelder van de FC. "We wisten hoe hij er fysiek op stond. Toen hij terug ging naar PSG en heeft hij daar de voorbereiding meegedaan. Uiteraard hebben wij een goede medische keuring gedaan. Daarin heb ik van onze doktoren groen licht gehad."

VOLLE AANVAL

Wie de selectie van FC Utrecht bekijkt, ziet dat er een groot aantal spitsen onder contract staan. Cyriel Dessers, Simon Makienok, Gyrano Kerk, Lukas Görtler en talent Nick Venema stonden al onder contract, en daar zijn deze periode Oussama Tannane en Bahebeck bij gekomen. Tel daarbij op dat aanvallende middenvelder Sander van de Streek de laatste weken ook in de aanval stond.
"We hebben een brede en sterke selectie", vervolgt Zuidam. "Die kan niet sterk genoeg zijn, dat is het streven in topsport. Daar hoort competitie bij, ook onderlinge competitie. Het is de bedoeling dat het elkaar naar een hoger niveau tilt. Daarin heeft de technische staf keuzemogelijkheden en het is aan hun om daarmee resultaat te boeken."
De technische staf heeft keuzemogelijkheden en het is aan hun om daarmee resultaat te boeken.
Jordy Zuidam over de volle selectie
"Er zijn een aantal sleutelspelers vertrokken", zegt Zuidam over de reden dat er zoveel nieuwelingen gehaald zijn. "Zakaria Labyad, Yassin Ayoub en Mateusz Klich hebben gewoon in de basis gespeeld. Daar hebben we in een vroeg stadium op ingespeeld. Er waren ook jongens die een langere tijd niet speelden, bijvoorbeeld Dario Dumic, Robin van der Meer of Anouar Kali. Die hebben aangegeven een vertrekwens te hebben. Als zij voor meer perspectief naar een andere club konden gaan, dan is nog wel een voorwaarde dat wij ons kunnen versterken. Zo zijn we de window ingegaan en ik ben uiterst tevreden over de spelers die we hebben kunnen aantrekken."

UTRECHT ALS IDEALE SPORTIEVE STAP

De eredivisionist is jarenlang in de financiële problemen geweest, maar toch passen alle nieuwelingen binnen het budget. "Voor Frans van Seumeren is het belangrijk dat FC Utrecht op eigen benen kan staan", legt Zuidam uit. "Ten opzichte van het verleden hebben we een spelersbudget dat misschien wel gehalveerd is, alleen proberen we met een structureel beleid vast te houden aan onze visie. We zoeken spelers die FC Utrecht als ideale sportieve stap zien."
Zuidam kijkt terug naar spelers die de laatste jaren de FC naar meerdere top-5-klasseringen hebben geholpen. "Spelers die voor dat traject hebben gekozen, hebben de volgende stap kunnen maken: Sebastien Haller, Timo Letschert of Sofyan Amrabat. Dat is de winst van FC Utrecht, dat we die trajecten kunnen laten zien en dat spelers daar in geloven", aldus Zuidam, die aangeeft de komende week weer meer tijd zal besteden aan zijn familie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.