Jean-Paul de Jong: de val van een clubicoon

© FCUPhoto
UTRECHT - Jean-Paul de Jong (17 oktober 1970) begon zijn trainersloopbaan bij de club waar hij tussen 1993 en 2007 371 duels in de hoofdmacht speelde. Direct na zijn actieve carrière werd hij jeugdtrainer bij zijn club, FC Utrecht. Tien jaar later was hij de hoofdtrainer. Dinsdag werd zijn contract ontbonden.

TEN HAG

De Jong doorliep met goed gevolg de cursus Coach Betaald Voetbal en werd in 2013 hoofdtrainer bij Eindhoven. Bij die club presteerde hij goed, en toen Erik ten Hag in 2015 als hoofdtrainer werd aangesteld bij FC Utrecht, werd De Jong zijn assistent. De twee kenden elkaar uit de tijd dat Ten Hag hoofdtrainer was bij Go Ahead Eagles, en De Jong in het kader van de cursus Coach Betaald Voetbal bij hem stage liep.
Ten Hag kende De Jong uit diens tijd als stagiair bij GA Eagles
Ten Hag kende De Jong uit diens tijd als stagiair bij GA Eagles © FCUPhoto

AFSPRAAK

Bij de aanstelling van De Jong bij FC Utrecht werd de afspraak gemaakt dat hij Ten Hag zou opvolgen als hoofdtrainer op het moment dat die zou vertrekken. Dat gebeurde in december 2017: Ten Hag vertrok naar Ajax, De Jong werd zijn opvolger. De site van FC Utrecht schrijft daarover: "Bij de aanstelling van Jean-Paul de Jong, als assistent van Erik ten Hag, is hem de positie van hoofdtrainer in het vooruitzicht gesteld. Toen Ten Hag vertrok heeft Jean-Paul de Jong als clubicoon het vertrouwen en de kans gekregen."
Heeft Van Seumeren een inschattingsfout gemaakt?
Heeft Van Seumeren een inschattingsfout gemaakt? © Orange Pictures

INSCHATTINGSFOUT

Op het moment dat dat besluit genomen werd, was er al kritiek vanuit de spelersgroep. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren drukte die de kop in. Negen maanden later lijkt het erop dat Van Seumeren erkent dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt. "Tijdens de evaluatie deze zomer bleek dat de chemie en communicatie met spelers en staf nog steeds niet optimaal was", meldt de club na de contractbeëindiging van De Jong.
Alleen al vanwege de tegeltjeswijsheid van @fcutrecht-trainer Jean-Paul de Jong is dit eredivisie-overzicht zeer de moeite waard. https://t.co/IMnzCVh5Hk
— NOS Sport (@NOSsport)
">
In de communicatie met de media verging het de trainer ook al niet super goed. Na de teleurstellende 1-1 tegen VVV Venlo werd zijn optreden voor de NOS camera een hit op twitter. Of dat een rol gespeeld heeft in de besluitvorming bij FC Utrecht is niet bekend.
In de officiële lezing van de club heet het dat "de progressie niet in lijn is met de sportieve ambities." Op 1-1 tegen VVV volgde een even zo teleurstellende 1-1 tegen Fortuna Sittard. Het was De Jongs laatste punt voor FC Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.