King of the Court gaat de wereld over: "We moesten beginnen in Utrecht"

Een animatie van het stadion op het Jaarbeursplein
Een animatie van het stadion op het Jaarbeursplein © King of the Court
UTRECHT - Vrijdag gaat een gloednieuw beachvolleybaltoernooi van start in Utrecht. Het Jaarbeursplein is het decor van King of the Court, een concept dat is ontstaan uit trainingen. Utrechter Wilco Nijland zag daar vorig jaar een wedstrijdvorm in en nu gaat het de wereld over.

CONCEPT

Aan één kant van het veld, de winnaarskant, zijn de punten te verdienen. Aan de andere kant wordt er geserveerd door de 'uitdagers' en na elke rally moet een team het veld verlaten. Er kunnen vijf, vier en drie ploegen meedoen aan een wedstrijd. "Als je de rally wint aan de winnaarskant, dan mag je continu blijven staan en scoor je punten", legt Nijland uit. "Uiteindelijk spelen we een soort afvalrace, waarbij per ronde het team met de minste punten afvalt en niet mee mag naar de volgende ronde."
Bedenker Wilco Nijland legt het concept van King of the Court uit

JAARBEURSPLEIN

Nadat Nijland in 2017 een eerste testwedstrijd organiseerde, sprong de internationale volleybalbond bij. Zij waren razendenthousiast, evenals de spelers, en wilden met Nijland in zee. Na veel testwedstrijden en -toernooien is de Crown Series opgericht, een serie van wedstrijden op vier locaties. De officiële aftrap is op het Jaarbeursplein.
"Het eerste evenement móést gewoon in Utrecht", zegt de Utrechter. "Ik vind dat de mensen uit Utrecht, de volleyballers en de fans die het de vorige keer hebben gezien het eerste recht moeten hebben om die kant op te kunnen. Het Jaarbeursplein is een vreselijk mooi plein geworden. Het is nog maar net af, maar het gaat een topplek worden in Utrecht."
Nijland: "Jaarbeursplein gaat een topplek worden"

ROBERT MEEUWSEN

Namens de regio Utrecht kan wereldtopper Robert Meeuwsen niet ontbreken bij King of the Court. Hij doet met ploeggenoot Alexander Brouwer mee. Daarnaast zijn de Nederlandse koppels Van de Velde/Boehle en Varenhorst/Bouter van de partij. Ook andere wereldtoppers uit Amerika, Brazilië en Noorwegen doen mee in Utrecht.
Het programma van vrijdag
Het programma van vrijdag © King of the Court
Vrijdag om 13.00 uur begint de King of the Court Crown Series met poule A. De hele dag wordt er gespeeld, met als afsluiter de finale tussen 20.30 en 22.00 uur. Toegang tot het evenement is gratis. Voor kaartjes op de tribune moet je je aanmelden, maar ook vanaf de bekende trappen op het Jaarbeursplein kan gekeken worden naar de wedstrijden.
Beluister hier het volledige gesprek met Wilco Nijland over King of the Court

WERELD OVER

Na Utrecht reist het door Nijland bedachte toernooi verder naar Antwerpen. Daar wordt zaterdag 8 september gespeeld. De week erna is er een ronde op het strand van Hawaii (14 september), waarna de finale is op Huntington Beach, aan de kust van Los Angeles (22-23 september).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.