RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nieuwe promotieklasse van start: Schaerweijde jaagt op de top, Voordaan wil zich handhaven

1/3
ZEIST/GROENEKAN - Zondag wordt de allereerste bal geslagen in de promotieklasse hockey. Deze competitie is vanaf dit seizoen nieuw tussen de al bestaande hoofdklasse en overgangsklasse. Schaerweijde en Voordaan verdedigen de eer van Utrecht, maar de ambities liggen mijlenver uit elkaar.

PROMOTIEKLASSE

De promotieklasse is een geheel nieuwe competitie die het niveauverschil tussen de overgangsklasse en de hoofdklasse moet verkleinen. De elf beste teams uit de overgangsklasse (A en B) hebben zich gekwalificeerd en vanuit de hoofdklasse is hdm gedegradeerd. "Ik verwacht dat het niveau veel minder zal verschillen tussen de teams", zegt Suzan Veen, hoofdtrainer van Schaerweijde. "Vorig jaar lag het niveau ver van elkaar, nu is dat meer aan elkaar gewaagd. Na een paar speelrondes zullen we dat pas goed kunnen zeggen. Ik ben echt heel benieuwd."

Vorig jaar lag het niveau ver van elkaar, nu is dat meer aan elkaar gewaagd"
Suzan Veen, hoofdtrainer Schaerweijde

SCHAERWEIJDE JAAGT OP DE TOP

In de Kuil van Zeist wil Schaerweijde menig club over de knie leggen. De rood-zwarte formatie staat voor het tweede jaar op rij onder leiding van Veen. "Het is heel anders. Vorig jaar stapte ik heel laat in en was het team al geformeerd, daar zat toen al een verleden aan. Toen kon ik niet veel naar mijn hand zetten", blikt ze terug. "Nu heb ik vanuit mijn eigen ambitie kunnen beredeneren en kunnen kijken welke spelers daar bij passen. Ik heb nu een elftal waar ik vol verantwoordelijk voor ben om ze door te laten ontwikkelen. Dat vind ik een mooie uitdaging."

De helft van de selectie van Schaerweijde bestaat uit eigen jeugdspelers. Ten opzichte van vorig jaar zijn er tien spelers gebleven en zijn er negen nieuwkomers. Pakistaans international Fareed Ahmed (29) heeft een verleden bij Oranje-Zwart en de Franse keeper Corentin Saunier (24) zorgen voor de nodige ervaring, maar de komst van Ronald Brouwer baart opzien. De 39-jarige Brouwer heeft meer dan 200 interlands achter zijn naam en jarenlang gespeeld in de hoofdklasse.

Suzan Veen: "Top-3 is wel waar we willen eindigen"


"Hij heeft al zoveel meegemaakt en prijzen gewonnen. Hij vindt het zó leuk om te hockeyen, hij is hartstikke fit en echt nog heel goed. Hij vindt spelers beter maken het mooiste dat er is. Hij kan daarmee een mooi verlengstuk voor mij in het veld zijn", legt Veen uit. Veen en Brouwer werkten eerder samen en na een verhuizing van 'Ronnie' naar Amersfoort kwam de overstap tot stand. "Voor hem was de reistijd en de verdeling van aandacht tussen gezin, werk en sport lastig. Nu is dat alles een stuk korter en hij vindt het te leuk om te hockeyen."

De ambities van Brouwer en Veen komen overeen. De ervaren rot wil bovenin meedraaien en in de top-6 eindigen. "Dat is zeker een terechte ambitie", zegt Veen, die het ook nog wel durft aan te scherpen. "Top-6 sowieso, maar ik wil nog wel wat meer. Top-3 is wel waar we volgend jaar willen eindigen. Maar ik moet eerst een gevoel krijgen bij de niveauverschillen in de promotieklasse. Dan is het nu lastig om een prognose te geven."

Zondag begint Schaerweijde om 14.45 uur aan de competitie met een thuisduel tegen hdm. De wedstrijd is vanaf 14.00 uur live te beluisteren via Radio M Utrecht.

 De beslissingswedstrijd van Voordaan (rood) tegen Victoria De beslissingswedstrijd van Voordaan (rood) tegen Victoria | Foto: RTV Utrecht / Mark Kloostra

DEGRADATIESTRIJD VOOR VOORDAAN

De hockeyers van Voordaan wisten vorig jaar op miraculeuze wijze een plek in de promotieklasse te veroveren. Na veel play-offs plaatste de ploeg uit Groenekan zich via shoot-outs, nadat ze 'slechts' zevende werden in de overgangsklasse.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht