Wesley Sneijder: van Ondiep tot Qatar, Utrecht blijft in zijn hart

© ANP
UTRECHT - Wesley Sneijder, de jongen uit het Utrechtse Ondiep, droomde op zijn kleine kamertje aan de Vijgeboomstraat van een grootse voetbalcarrière . Volle stadions, het spel dicteren en als het een beetje meezit de winnende treffer maken. Het kwam allemaal uit.
Vanavond is een nieuw moment in zijn loopbaan aangebroken. Hij nam afscheid van het Nederlands elftal. Hij is en blijft nog actief in het clubvoetbal. Na Ajax, Real Madrid, Internationale, Galatasaray, OGC Nice, speelt hij nu bij Al Gharafa in Qatar.
Eerder dit jaar flirtte de record-international ook nog even met FC Utrecht. Clubeigenaar Frans van Seumeren zag zijn komst helemaal zitten. Maar een samenwerking bleek een moeilijk verhaal. "Hij wil zijn talenten optimaal gebruiken. Hij wil dus ook nog geld verdienen. Ik moet een beetje bescheiden zijn, salarissen boven het miljoen kunnen wij niet betalen", aldus Van Seumeren destijds tegen Fox Sports.
Wesley helpt zijn cluppie in Ondiep

UTEREG ME STADSIE

Ondanks al die jaren in het buitenland is hij zijn geliefde Utrecht nooit uit het oog verloren. De Domstad heeft een bijzonder plekje in zijn hart en dat zal altijd zo blijven. Het was reden voor de gemeente Utrecht om hem afgelopen zomer de Utrechtse sportspenning te geven.
Volgens burgemeester Van Zanen verdiende de 34-jarige voetballer de prijs vanwege zijn inzet voor de sportwereld en 'de maatschappelijke impact van zijn persoonlijke en zakelijke projecten'.

AMATEURCLUB

Diep van binnen hoopt Sneijder ook dat de amateurclub waar het voor hem allemaal begon, hogerop gaat komen. Misschien belandt hij er zelf nog wel, maar voorlopig is zijn oudere broer Jeffrey assistent-trainer bij DHSC.
Wesley maakt zich op een andere manier nuttig. Samen met anderen die de Utrechtse club een warm hart toedragen, geeft hij financiële steun aan DHSC. De hoop is dat het team snel in de Eerste Klasse terecht gaat komen.

GOEDE DOEL

Hoewel hij een sporter pur sang is, heeft hij ook altijd oog voor de medemens. Zo mochten Utrechtse voetbalteams regelmatig op bezoek komen, toen hij speelde bij Internazionale (Italië) en Galatasaray (Turkije). Ook is hij betrokken bij de oprichting van Stichting Sport Ondiep. Die organisatie ondersteunt amateurclub DHSC en de lokale voedselbank en organiseert activiteiten in de wijk.
Zo deelde hij in 2017 kerstpakketten uit en dat maakte enorm veel indruk op mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. "Het doel spreekt hem heel erg aan. Hij zegt altijd, mijn ouders hebben geweten wat het was om geen geld te hebben, het heeft helemaal geen eer dat ik wel geld heb, dat maakt mij niet meer of minder dan een ander", aldus Jaap Zwarts, coördinator van de voedselbank.
Wesley deelt kerstpakketten uit in Ondiep

GELD INZAMELEN

Om geld in te zamelen voor zijn stichting zijn er regelmatig speciale acties. Zo is er voor zijn 134e en laatse interland een shirt ontworpen. En je raadt het misschien al, de opbrengst gaat volledig naar de stichting. "Vergeet nooit waar je vandaan komt", aldus Sneijder op zijn website.
In 2016 had hij ook het plan om samen met zakenman Fabio Cordella, die een wijngaard in Zuid-Italië heeft, een wijn te ontwikkelen. Al gauw werd er volop gegrapt over het initiatief. Op sociale media werd al gekscherend gesproken over Chateau Wesley of Xess Cava, een verwijzing naar de naam van zijn zoon. Ook wordt de Utrechter 'Wesley Slijter' genoemd en gingen er grappen over de geringe grootte van de flessen.

AFSCHEID

Zo'n vierhonderd leden van zijn 'cluppie' DHSC hadden het geluk om het afscheid live te zien. Sneijder stelde kaarten voor ze beschikbaar.
Voorzitter van de club, Rob Kunder, zat bij de familie Sneijder op de tribune, maar hij zei vooraf dat in het DHSC-vak het plezier er niet minder om zou zijn. "Er gaan drie bussen met alleen maar jeugdleden. De senioren gaan allemaal met eigen vervoer. Iedereen kon zich aanmelden en het is gewoon geweldig dat we er bij zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.