Van Baarle grijpt net naast ritzege in Vuelta

© Team Sky
VEENENDAAL/UTRECHT - Dylan van Baarle is er net niet in geslaagd de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje te winnen. De Veenendaler van Sky werd in een sprint van een kopgroep van vijf verslagen door de Fransman Alexandre Geniez van AG2R.
Beide renners kwamen meteen na de streep ten val door een onoplettende man die overstak. Het was een rit over 181 kilometer van Mondoñeno naar Faro de Estaca de Bares, de beroemde vuurtoren van Mañón.

VALPARTIJ

Van Baarle was er slechter aan toe dan Geniez, die redelijk ongeschonden het erepodium betrad. Ruim een half uur na de finish strompelde hij de bus van Team Sky in. "Hij heeft een aantal snijwonden op zijn rechterheup en elleboog en een kneuzing bij zijn rechterribben'', liet teamarts Neil Heron na onderzoek weten.
Van Baarle zelf meldde zich pas later: "Wat een idioot", mopperde de Veenendaler, die zei alleen nog last van zijn lies te hebben. "Hopelijk kan ik morgen starten." De ploegarts kon ook niet meer dan hopen. "We moeten nu even afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt", aldus Heron.
Ploegleider Gabriel Rasch had eerder al zijn verbazing uitgesproken over het incident. "Ik heb de video gezien. De bewuste man liep met zijn rug naar de aanstormende renners. Hij had daar in de eerste plaats niet moeten zijn, maar zich zeker altijd met zijn gezicht naar de renners moeten richten. Het gaat om hun veiligheid."

KOERSVERLOOP

De Spanjaard Jésus Herrada profiteerde van de ruime marge die het peloton toestond. De renner van Cofidis kwam zo'n twee minuten na Geniez over de finish, maar nam de leiderstrui over van de Brit Simon Yates die op ruime afstand in het peloton reed.
De oorspronkelijke kopgroep was al kort na de start ontstaan. Herrada was de best geklasseerde renner van het achttiental, dat uitliep naar een voorsprong van meer dan 10 minuten. Mitchelton-Scott, de ploeg van Yates, leek zich niet al te druk te maken over eventueel verlies van de leiderstrui. Op de Alto de San Pedro, het tweede en laatste klimmetje in de relatief lichte etappe, was het verschil nog steeds een kleine 11 minuten.
Vlak werd het ook in de laatste 40 kilometer niet. Een achttal met Van Baarle, Geniez en de Belgen Dries Devenyns en Dylan Teuns ging ervandoor. Onder anderen Herrada kon niet mee maar hield een veilige marge ten opzichte van de groep met klassementsmannen. Van Baarle verloor even het contact met de voorste renners. De Nederlands kampioen tijdrijden sloot in de laatste kilometer weer aan, volgde de sprintende Geniez, maar kon hem net niet passeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.