Centrale vraag in Een Berg Sport: 'Wie moet opvolger worden van De Jong?'

Jean-Paul de Jong was als trainer van FC Utrecht meerdere keren te gast in Een Berg Sport
Jean-Paul de Jong was als trainer van FC Utrecht meerdere keren te gast in Een Berg Sport © RTV Utrecht
UTRECHT - In het RTV Utrecht-sportprogramma Een Berg Sport met René van den Berg vrijdagavond de nasleep van het ontslag van FC Utrecht hoofdcoach Jean-Paul de Jong. De club nam begin deze week al na vier wedstrijden afscheid van het clubicoon. Het tijdstip was voor tafelgasten Gert Kruys, Korneel Evers en Siege Postuma een verrassing. 
Gert Kruys: "De toekomst moet uitwijzen of het slim was om De Jong te ontslaan"
"Onverwacht was het zeker, maar het is niet zo dat je dit niet zag aankomen", is de eerste reactie van huisdichter Korneel Evers, "Toch overviel het me." Analist Gert Kruys is vooral verrast hoe snel FC Utrecht deze beslissing heeft genomen. "Je bent vier wedstrijden onderweg, dus dan is het wel heel snel. De tijd zal uitwijzen of het een wijs besluit is geweest."
Supporter voor het leven, Siege Postuma, vindt het vroeg. "Je hebt een nieuwe spelersgroep van een hoog niveau. In deze periode ben je nog druk bezig met het inslijpen van automatismen. Eigenlijk begint het nu pas." Kruys denkt niet dat FC Utrecht zichzelf in een lastig parket heeft gebracht door De Jong te ontslaan terwijl alle droomkandidaten niet beschikbaar zijn.
Er lopen nog genoeg goede trainers rond
Gert Kruys

SPECULEREN OVER DE DROOMKANDIDAAT

"Er lopen nog genoeg grote trainers rond die geen club hebben. Peter Bosz zou een geweldige trainer zijn". Maar die is volgens René van den Berg onhaalbaar. Moeten we dan denken aan mannen als Ron Jans, Ruud Brood en Dick Advocaat? Volgens Kruys moet de clubleiding goed nadenken over wat ze wil met het oog op de toekomst. "Willen we iemand die het seizoen afmaakt of liever meteen een trainer voor de lange termijn? Bij dat eerste kun je denken aan mannen als Guus Hiddink en Advocaat. Maar je kan je afvragen of die dat gaan doen." Toch zou Advocaat, oud-speler van FC Utrecht, al gespot zijn.
Wie moet de opvolger worden van Jean-Paul de Jong?
Vooralsnog staat de spelersgroep onder leiding van interim-trainer Marinus Dijkhuizen en assistent Rick Kruys. Jaap Stam zou een droomtrainer kunnen zijn, maar de kans is groot dat hij zijn eigen staf wil meenemen. Al spreekt hij dat zelf in de media tegen. "Ik ken Jaap Stam niet persoonlijk. Wat hij mee heeft is zijn uitstraling. Het was een geweldige voetballer, maar kan hij ook een ploeg managen?" vraagt Postuma zich hardop af. Stam stond bij het Engelse Reading voor het eerst op eigen benen. Na een goed eerste seizoen in de Championship, waarin hij bijna promoveerde, werd hij in het daaropvolgende seizoen al snel ontslagen, omdat de resultaten uitbleven.
De spelers zijn ook schuldig aan het ontslag van De Jong
Siege Postuma
Postuma, ook vicevoorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht, vindt persoonlijk in ieder geval dat de spelers medeschuldig zijn aan het ontslag van De Jong. "Nu wordt Jean-Paul geslachtofferd, wat ik heel erg vind. Maar er is nog geen voorhoedespeler die een goal heeft gemaakt. We hebben vijf goals tegen gekregen uit een doodspelmoment. Ook de ervaren spelers als Willem Janssen en Urby Emanuelson hebben het in het veld laten afweten", schuift hij zijn kritiek niet onder stoelen of banken.
Korneel Evers steekt Jean-Paul de Jong een hart onder de riem in zijn ode

'SPELERS HEBBEN NOOIT VERTROUWEN IN DE JONG GEHAD'

Het gerucht gaat dat de spelers al voordat De Jong hoofdtrainer werd geen vertrouwen in hem hadden. "Ik ga er inmiddels maar van uit dat dat waar is", concludeert Evers. Hij denkt niet dat zoiets een man als Jaap Stam zal overkomen. "Ik denk dat als Jaap Stam het veld op komt de spelers wel eerst even hun mond houden", zegt Evers. Postuma vindt dat de spelers het maar moeten doen met de trainer die de club het meest geschikt acht. "Ik kom uit de marinierswereld en daar is het zo dat leiding bepaald. De spelers moeten zich aan een besluit van de leiding conformeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.