Handbal Houten zet in op directe promotie naar BeNe League: "Kampioen worden"

Houten viert de titel van het seizoen 2017-2018
Houten viert de titel van het seizoen 2017-2018 © RTV Utrecht / Mark Kloostra
HOUTEN - Regerend kampioen Stipt Payroll/Houten staat voor een nieuw seizoen in de eredivsie van het handbal. De ploeg van trainer Rick Louw mocht na de titel in de eredivisie spelen om promotie naar de BeNe League, maar die poging mislukte. Dit jaar zijn er nieuwe kansen, dezelfde ambities en een snellere route naar het hoogste niveau.
Rick Louw, trainer Handbal Houten: "Kampioen worden en promotie naar de BeNe League, dat is de ambitie"

TE VROEG GEPIEKT

Het kon niet op voor Handbal Houten na de overwinning in de reguliere competitie van de eredivisie. "Dat was volgens verwachting, misschien zelfs wel boven verwachting", blikt Rick Louw terug. In een promotie/degradatiepoule met DFS Arnhem, Hurry Up en Quintus eindigde Houten als laatste. "We hebben toen niet meer kunnen brengen wat we het hele seizoen hebben kunnen brengen. We hebben ons te veel gefocust op de competitie en toen was onbewust 'het doel' al behaald, waardoor je niet de scherpte meer hebt als daarvoor. Dat is het grootste leerpunt."
Rick Louw
Rick Louw © Reinald Roos

FYSIEK VERSCHIL

Spelen tegen ploegen uit de onderkant van de BeNe League heeft Louw wel veel geleerd. "Vooral het fysieke gedeelte. Zij spelen iedere week een topwedstrijd waarin ze zestig minuten geconcentreerd moeten zijn. Wij hebben meer dan de helft van de wedstrijden in de vierde versnelling kunnen spelen. Dat is het grote verschil, dat zij wekelijks een topwedstrijd spelen en wij één keer in de maand", aldus Louw.
Wat is het grote verschil tussen clubs uit de BeNe League en de eredivisie?
AMBITIE? KAMPIOEN EN PROMOTIE
De regelgeving rondom de promotie en degradatie is dit seizoen veranderd. Waar vorig jaar vier ploegen in een poule nog streden om een ticket in de BeNe League, is de kampioen van de eredivisie dit jaar verzekerd van directe promotie. Die verandering komt dus een jaar te laat voor Houten. "Ja, dan hadden we daar nu al gestaan!", lacht de trainer van Houten. "Ik denk dat het daardoor wel een interessantere competitie wordt in de eredivisie."
"Wanneer zijn we tevreden? Als we kampioen worden en de promotie naar de BeNe League gerealiseerd wordt. Dat is een ambitie van de staf, de club en de spelers", is Louw ijverig. Naast de eerste plaats biedt ook de tweede plaats in de eredivisie kans op promotie. Die ploeg speelt in een play-off (best-of-three) tegen de vijfde Nederlandse ploeg op het hoogste niveau. "Onze groep is zo uitgebalanceerd dat je mee moet doen om de plekken voor de BeNe League."
Rick Louw zet hoog in met een ambitieus Handbal Houten

VERSTERKINGEN

Met de komst van Sven Ehlhardt (US), Tobias Marx (Sporting NeLo) en Sonni de Jonge (Volendam) heeft de selectie van Houten meer mogelijkheden. "Goede versterkingen die ons dit jaar gaan helpen. Het zijn alle drie linkshanders die aan de rechterkant staan. Daar hebben we vorig jaar moeten improviseren en dat hoeft komend seizoen niet. Het zijn jongens die vanwege een maatschappelijke carrière een klein stapje terug willen doen", zegt Louw. "Dat geeft ons de mogelijkheid om naar boven te kijken."
HANDBAL IN MIDDEN-NEDERLAND
Louw begint aan zijn tweede seizoen bij Houten. Bij zijn contractverlenging gaf hij aan het niveau van het handbal in Midden-Nederland wil laten groeien. Zo is het tweede van Houten samengevoegd met Nieuwegein. "Die hebben een leuke groep en gaan in de top van de eerste divisie meedoen", geeft Louw aan. "We hebben een A-jeugd die ook meedoet in de eredivisie. We maken goede stappen in de regio. Helaas loopt het jongenshandbal in Nederland achteruit, maar hebben we in het Utrechtse met Houten een club waar echt wel talent loopt."
We maken goede stappen in de regio en hebben in het Utrechtse met Houten een club waar echt wel talent loopt
Rick Louw

SEIZOENSOPENER

Afgelopen weekend werd de voorbereiding afgesloten met een 27-27 gelijkspel tegen het eerste team van Quintus, dat uitkomt in de BeNe League. "Nu kunnen we meer weerstand bieden en zijn we gelijkwaardig aan Quintus", zegt Louw, die uit twee andere oefenduels met BeNe League-clubs (ruime zege op Sasja Antwerpen en nipt verlies tegen Hurry Up) vertrouwen putte.
Zaterdagavond om 19.00 uur begint het seizoen voor Houten met een duel tegen Quintus 2. Louw wil waken voor onderschatting. "Dat zijn de gevaarlijke dingen in sport. Het is belangrijk dat we van eigen kracht uitgaan. Wij zullen op en top gemotiveerd moeten zijn, anders krijgen we het tegen zulke ploegen heel erg lastig", zegt de trainer, die in de strijd om de promotieplaatsen concurrentie verwacht van BFC uit Beek, DFS Arnhem en het Haagse Hellas van voormalig Houten-trainer Hans van Dijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.