UITGELEGD: De promotie/degradatieregeling tussen Tweede en Derde divisie

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De promotie/degradatieregeling tussen de Tweede en de Derde divisie heeft voor dit seizoen een ingrijpende wijziging ondergaan. Reden daarvoor is het besluit van de KNVB om vanaf het seizoen 2019/2020 nog maar twee beloftenteams in de Tweede divisie te laten spelen.
Met dat besluit komt de bond tegemoet aan de wens van de amateurclubs, die overwegend tegen deelname van de jong-teams aan de reguliere competitie zijn. Of de fans ook blij zijn met de nieuwe, lastig te doorgronden, promotie/degradatieregeling is zeer de vraag. Wij proberen het uit te leggen.

MINIMAAL EEN BELOFTENTEAM DEGRADEERT

Op dit moment spelen er drie beloftenteams in de Tweede divisie: Jong Sparta, Jong Vitesse en Jong Almere City. Omdat er maar twee mogen overblijven, moet er van die drie dus sowieso één degraderen. En als Jong FC Groningen of Jong Volendam vanuit de Derde divisie promoveert, degraderen er zelfs twee beloftenteams uit de tweede divisie. Dat gebeurt ongeacht de eindklassering, dus zelfs in het theoretische geval dat de drie beloftenteams eerste, tweede en derde zouden eindigen.
Van de twee beloftenteams in de Derde divisie mag er overigens maar één promoveren. Zelfs als Jong FC Groningen (3A) en Jong Volendam (3B) allebei kampioen van de Derde divisie worden, promoveert er maar één: de winnaar van de beslissingswedstrijd die in dat geval tussen die twee ploegen wordt gespeeld.
© RTV Utrecht

TWEE OPTIES

Feitelijk zijn er dus maar twee opties. In optie 1 promoveert Jong FC Groningen of Jong Volendam naar de Tweede divisie. In dat geval degraderen de twee laagst geëindigde beloftenteams naar de derde divisie. In optie 2 promoveert er geen beloftenteam. Als dat gebeurt, degradeert alleen de laagst geëindigde jong-ploeg uit de Tweede divisie.
Beloftenteams in de Tweede en Derde divisie spelen nooit p/d wedstrijden.
Voor wat betreft de eerste elftallen, dus ook voor IJsselmeervogels, Spakenburg en GVVV geldt dat alleen het laagst eindigende eerste elftal degradeert naar de Derde divisie. De twee eerste elftallen die daar direct boven eindigen, spelen p/d wedstrijden met periodekampioenen uit de Derde divisie.

DERDE DIVISIE

Voor de Derde divisie is ook een belangrijke wijziging van kracht: als een beloftenploeg kampioen wordt, wordt de nummer twee van de poule aangemerkt als 'kampioen van de eerste elftallen', en promoveert ook rechtstreeks. Dat betekent dat DOVO, Eemdijk en Hercules in theorie ook zonder echt kampioen te worden rechtstreeks kunnen promoveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.