Zeister Cito trekt zich terug uit topdivisie: "Dit zat er al jaren aan te komen"

De selectie van Cito in 2017-2018
De selectie van Cito in 2017-2018 © Website Cito
ZEIST - Jarenlang was volleybalvereniging Cito uit Zeist niet weg te denken van het tweede niveau in Nederland, de topdivisie. Eind augustus moest het bestuur, onder leiding van aanvoerder en clubman Thijs Pietersen, de knoop doorhakken: Cito trok zich terug uit de topdivisie. "Iedereen zag dat dit er al jaren aan zat te komen", zegt Pietersen tegen RTV Utrecht.

HANDHAVING

Vorig seizoen was het kantje boord voor de mannen van Pelster/Cito. Pas op de laatste speeldag wist het zich te handhaven. Maar daarna begon een zomer vol zoektochten. "We wisten al dat er een aantal belangrijke spelers zouden stoppen en we wisten dat we vervanging moesten zoeken, daar zijn we vroeg mee begonnen", aldus Pietersen. "Het simpele verhaal is dat we er niet in zijn geslaagd om ons team weer op te vullen. We hebben de beslissing zo lang mogelijk uitgesteld, maar voor 1 september moesten we toch echt de knoop doorhakken dat we ons voor aankomend seizoen terugtrekken."
Pietersen na drukke zomer: "We zijn er niet in zijn geslaagd ons team weer op te vullen"
Pietersen moest uiteindelijk als aanvoerder en bestuurslid de harde beslissing nemen. "In overleg met de spelersgroep, de trainers, het overige bestuur en iedereen die daar een belang in had, ook onze hoofdsponsor", legt de 33-jarige speler uit. "De jongens die wij nog hadden staan, dat was niet eens een volledig team. Laat staan dubbel bezet... Het was niet reëel om daarmee aan het seizoen te beginnen." Een reddingsplan om Heren 2 te betrekken bij het eerste, was ook de oplossing niet.
Niemand had er wat aan gehad als wij met een half team iedere zaterdag met 3-0 van het veld geslagen worden
Thijs Pietersen
'Iedereen wist dat de mogelijkheid bestond dat dit zou gebeuren'
Binnen Cito was de teleurstelling groot na de mededeling dat het eerste zich terugtrok uit het topvolleybal. "We hebben een club van oudere, bejaarde mensen die al sinds de jaren '50 bij Cito betrokken is. Zij komen nog steeds iedere thuiswedstrijd kijken en ontmoeten elkaar daar. Voor deze mensen is het heel erg jammer dat de wedstrijd er niet meer is op zaterdagavond", beschrijft Pietersen. "Maar iedereen ziet dat dit al jaren er aan zat te komen. We hebben goed uitgelegd wat de afwegingen zijn. Niemand had er wat aan gehad als wij met een half team iedere zaterdag met 3-0 van het veld geslagen worden."

CONSEQUENTIES

Het terugtrekken heeft harde consequenties voor Cito. De volledige licentie is de ploeg kwijt. Volleybalbond NeVoBo heeft daarnaast nog een geldboete opgelegd omdat de Zeister formatie zich laat terugtrok. "Maar dat zijn geen schokkende bedragen", aldus Pietersen. Dit betekent dat vanaf nu het 'oude' tweede elftal de hoogste ploeg van Cito is. "Dat bestaat uit een groep goede volleyballers waarvan de meerderheid in Heren 1 heeft gespeeld. Zij hebben een stapje terug gedaan, maar spelen nog wel competitief."
Pietersen: "Een topwedstrijd van Heren 1 op zaterdagavond, dat is wat Cito de laatste jaren heeft gekenmerkt"
"Zij zijn afgelopen seizoen kampioen geworden in de derde divisie en komen volgend seizoen uit in de tweede divisie, dat is ook nationaal niveau", legt Pietersen uit. De tweede divisie is twee niveaus lager dan de topdivisie. "Het is een groep spelers voor wie volleybal niet meer op één staat, dus het aantal trainingsuren is beperkt. Dit is ook niet het team waarmee de club de ambitie heeft om op korte termijn door te stoten naar de hogere niveaus. Het is wel een positie die voor de lange termijn uitzicht biedt om te gaan bouwen met een jonger team."
Het is een positie die voor de lange termijn uitzicht biedt om te gaan bouwen met een jonger team
Thijs Pietersen over Cito 2 in de tweede divisie

CITO OP ZATERDAGAVOND

Binnen Cito worden binnenkort de koppen bij elkaar gestoken om een opvolgingsplan op te stellen. "Dat is niet iets wat we meteen kunnen realiseren, maar wat we wel willen is een topwedstrijd van Heren 1 op de zaterdagavond. Dat is wat Cito de laatste tientallen jaren heeft gekenmerkt", aldus Pietersen.
Pietersen zit zelf op dit moment zonder team. Hij behoorde tot de kleine groep die wél met Cito de topdivisie in wilde, maar na het stoppen is hij vrij. "Voor mij persoonlijk is de situatie ook veranderd. Dat betekent dat ik niet in actie kom dit weekend", doelt hij op de eerste competitiewedstrijd van Cito in de tweede divisie B. Zij beginnen het seizoen vrijdagavond om 20.15 uur thuis tegen Rivo Rijssen. "Ik kijk er niet naar uit. Een deel is een nieuwe club gaan zoeken en een ander deel - waaronder ik - gaat kijken wat ze nu gaan doen. Ik ben 33 en heb andere prioriteiten, dus het kan zijn dat ik een sabbaticaljaar neem. Het kan zijn dat ik nog bij een team aansluit, maar voorlopig nog even niet."

VOLLEYBAL IN DE REGIO UTRECHT

In de provincie Utrecht en net daarbuiten is het volleybalniveau hoog. Spelers uit de buurt hebben de verenigingen voor het uitzoeken, zegt Pietersen. "Het is goed dat er veel clubs zijn die op hoog niveau acteren, alleen heb ik tientallen spelers aan de lijn gehad de laatste maanden. Dan merk je dat ze ook terecht kunnen bij eredivisionist SSS in Barneveld, dat is dan net in Gelderland. Ze kunnen terecht bij Taurus in Houten, ze kunnen terecht bij VV Utrecht of VCV in Veenendaal. Dat maakt het moeilijker om je te onderscheiden in Zeist", schetst hij de situatie.
'Het is goed dat er veel clubs op hoog niveau, maar dat maakt het moeilijker om je te onderscheiden'
"Er zijn ook clubs die betere voorwaarden hebben dan wij. Ze trainen vaker en dat is ook voor jonge talenten interessanter. Dat maakt dat er veel concurrentie is", aldus Pietersen. "Ik denk dat iedereen bezig om zijn eigen team te vullen en zijn eigen hachje te redden. Ik ken mensen bij andere teams en ik weet dat zij moeite hebben gehad om de selectie weer op orde te krijgen. Die andere teams zijn daar wel in geslaagd en wij dit jaar niet. Het is ook wel eens anders geweest."
Pietersen geeft aan dat Cito ook de hand in eigen boezem moet steken: "We hebben het niet voor elkaar gekregen, dus dat is niet het probleem van anderen, maar dat ligt bij onszelf."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.