Urby Emanuelson in Een Berg Sport: "Speech van Advocaat was uniek"

UTRECHT - In Een Berg Sport praat René van den Berg over het laatste nieuws rond FC Utrecht. Naast analist Gert Kruys en huisdichter Korneel Evers is deze week FC Utrecht-speler Urby Emanuelson te gast.
Urby Emanuelson droeg het shirt van ondermeer AC Milan, AS Roma en Ajax
Urby Emanuelson droeg het shirt van ondermeer AC Milan, AS Roma en Ajax © Geert Lommers
Het was opnieuw een roerige week bij de eredivisionist, die maandag Dick Advocaat presenteerde. De voormalig bondscoach is tot het einde van het seizoen de hoofdtrainer van FC Utrecht. En dat hebben de spelers gemerkt. Niemand kan meer een basisplaats eisen. "Hij was hard en duidelijk in zijn eerste speech. Daarin was hij uniek. in positieve zin", vertelt Emanuelson, die in zijn rijke carriére nog niet zo een entree meemaakte, "We weten zelf ook dat we in een situatie zitten waarin we niet willen zijn. Advocaat stapt dan binnen en geeft meteen een signaal af".
Urby Emanuelson: " Advocaat was hard en duidelijk in zijn eerste speech"
Advocaat werkt bij FC Utrecht aan een overstap naar het 4-3-3-systeem. Dat zou makkelijke moeten zijn voor de spelers. In het huidige 4-4-2-systeem wordt er veel meer verwacht van spelers. "Er zijn zoveel nieuwe spelers, dan is het soms wel lastig. Ik heb Leon Guwara zien struggelen gewoon. Ik praat daar veel met hem over", zegt Emanuelson over het oude systeem.
Tip Kick Kruys vs Emanuelson
Maar een nieuw systeem betekent niet dat alle problemen meteen verholpen zijn. "4-3-3 hoort makkelijker te zijn, maar 4-4-2 zit zo in ons team. We zijn er zo aan gewend dat we ook maar moeten zien hoe dat opgepakt wordt."
Advocaat is hard en duidelijk
Urby Emanuelson
Afgelopen weekend zat Advocaat nog niet op de bank bij FC Utrecht, ondanks dat hij al wel akkoord was met de nummer 14 van de eredivisie. Met Advocaat voor de buis als toeschouwer en zijn assistent Zeljko Petrovic op de tribune blameerde FC Utrecht zich tegen FC Emmen met een 2-1 nederlaag.
Dick Advocaat drukt nu al zijn stempel op FC Utrecht
Dick Advocaat drukt nu al zijn stempel op FC Utrecht © Orange Pictures
Gert Kruys heeft met verbijstering zitten kijken. "Urby heeft gelijk. Er zijn een heleboel nieuwe spelers en die hebben moeite met het systeem. Makienok viel heel slecht in. Toen hij erin kwam was FC Utrecht beter. Maar toen we met 10 man kwamen te staan moest hij de bal vast zien te houden. En dat deed hij niet." Het onoverwinnelijke is er een beetje vanaf bij FC Utrecht. Ook bij keeper David Jensen. "Tegenwoordig gaat bijna elke bal op goal er in."
Bijna elke bal op doel is een goal
Gert Kruys
Urby Emanuelson, geschorst tegen Feyenoord en MVV, hoopt dat het gauw beter gaat. "We zijn nu een paar maanden bezig. Ik geef eerlijk toe dat het de laatste weken lijkt alsof we het helemaal kwijt zijn. Je probeert dan een oorzaak aan te wijzen, want het kan toch niet zo zijn dat we ineens niet meer kunnen voetballen. Met de nieuwe trainer hoop je dat het voetbal weer terugkomt in de ploeg, want dat is waar we goed in zijn. We hebben vorig jaar fantastische wedstrijden gespeeld."
Gert Kruys over zwakke plekken FC Utrecht
Kruys hoopt dat Emanuelson met zijn ervaring meer het team aan de hand gaat nemen. "Hij moet zich nog nadrukkelijker manifesteren. Tegen Fortuna scoorde hij een goede goal. Tegen FC Emmen moet Urby met zijn ploeg baas in eigen stadion zijn." Kruys ziet daarin ook een rol weggelegd voor routinier Willem Janssen.
Gert Kruys verwacht meer van Urby Emanuelson
Net als vrijwel alle supporters heeft Korneel Evers zich de afgelopen week ook boos gemaakt. Met zijn ode wil hij deze week een statement maken naar de spelers.
De Ode van Korneel Evers

AAN DE TAP MET AP

Tijdens de presentatie van Advocaat, afgelopen maandag, stal FC Utrecht-supporter Adje van der Voort de show. De fan die met de supportersvereniging het internetprogramma 'Op pad met Ad' maakt, kreeg de lachers op zijn hand toen hij Advocaat vroeg aan zijn programma mee te werken. De reactie van Advocaat haalde de landelijke media. En toen Advocaat van Adje te horen kreeg dat hij wel 'gejonast' gaat worden als hij Europees voetbal haalt met FC Utrecht, was het ijs tussen de twee gebroken. Adje kon dan ook niet ontbreken aan de tap bij Appie Boonen.
Aan de Tap met Ap
Een Berg Sport is iedere vrijdag vanaf 17.30 te zien op RTV Utrecht. Het duel Feyenoord - FC Utrecht is zondag vanaf 12.00 LIVE te horen op Radio M Utrecht in Namen en Rugnummers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.