Danny van den Meiracker: "Spakenburg is m'n cluppie"

Van den Meiracker juicht voor IJsselmeervogels
Van den Meiracker juicht voor IJsselmeervogels © website IJsselmeervogels
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/BAARN - De Spakenburgse derby van zaterdag is ook het duel van Danny van den Meiracker. Jarenlang was de aanvaller een Blauwe, maar dit seizoen - als uitgerekend de derby terugkeert - verdedigt hij de kleuren van de Rooien. Spakenburg-IJsselmeervogels is een wedstrijd vol verhalen. En Van den Meiracker steekt het niet onder stoelen of banken: "Spakenburg is mijn cluppie".
Vijf seizoenen speelde Van den Meiracker in het blauw en wit van Spakenburg. In twee termijnen, want tussendoor was hij nog prof bij NEC en TOP Oss. In het seizoen 2016/2017 was FC Lienden de werkgever van de goaltjesgetter, waarna hij eind vorig seizoen de opvallende transfer naar IJsselmeervogels bekendmaakte. Over de reden was hij ook duidelijk: financieel.
Van den Meiracker een verrader? "Volgens sommigen wel, anderen vinden het meevallen"

REACTIES OP DE TRANSFER

En zaterdag, in de zesde speelronde van de tweede divisie, neemt Van den Meiracker het als Rooie op tegen de Blauwen aan de blauwe zijde van de Westmaat. Is hij een verrader voor de Spakenburgse fans? "Volgens sommigen wel, anderen vinden het meevallen. Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten. Sommigen zullen me uitfluiten, sommigen zullen de wedstrijd toe gaan kijken", zegt hij. "De derby heb ik al een paar keer gespeeld, dus met die omstandigheden kan ik wel omgaan, maar ik heb hem nog nooit gespeeld voor de Vogels tegen de Blauwen en al helemaal niet aan de blauwe zijde. Dat wordt een nieuwe beleving. Na zaterdag zullen we weten of ik er mee om heb kunnen gaan."
De overstap van Van den Meiracker naar IJsselmeervogels deed het nodige stof opwaaien in Bunschoten-Spakenburg. De aanvaller kreeg dan ook veel reacties. "Mijn vriendin is er heel erg van geschrokken. Ze zei: Ik wist wel dat het haat en nijd was, maar dat je zulke berichten op social media en belletjes kon krijgen... Op een gegeven moment ging het iets te ver", aldus de spits uit Baarn.
Danny van den Meiracker viert de titel met de Blauwen in 2012
Danny van den Meiracker viert de titel met de Blauwen in 2012 © Gerrit van Keulen
Rooie Van den Meiracker: "Spakenburg is m'n cluppie"

'SPAKENBURG IS M'N CLUPPIE'

In zijn Spakenburg-periode toonde Van den Meiracker zich erg loyaal aan de Blauwen. Hij sloeg op het logo en in zijn tijd als prof stond hij steevast in een blauw tenue naar de derby te kijken tussen de fanatieke fans. "Het is ook terecht dat fans mij dat kwalijk nemen, dat had ik ook verwacht met deze overstap. Spakenburg is m'n cluppie, maar door omstandigheden is het anders gelopen", legt Van den Meiracker uit, die met beide clubs in onderhandeling was. "Ik legde een contract neer bij IJsselmeervogels, die zeiden gelijk ja. Ik legde hetzelfde contract neer bij Spakenburg en die zeiden dat ze daar niet aan konden voldoen."
Het is ook terecht dat fans mij dat kwalijk nemen, dat had ik ook verwacht met deze overstap.
Danny van den Meiracker over zijn keuze voor de Vogels
Het vertrek van Van den Meiracker bij Spakenburg ligt daar mede aan ten grondslag. Met problemen deed hij de deur achter zich dicht. "Natuurlijk voelde ik mij gepiepeld. Je wordt naar het tweede gezet en toen heb ik gevraagd of ik weg mocht. Daar werd mee ingestemd, maar toen andere clubs geïnteresseerd waren krabbelden ze terug", legt hij uit.
De spits voelde zich als zondebok gebruikt in het jaar dat Spakenburg degradeerde: "Samen met Hans van de Haar (toenmalig trainer, red,). Ze moesten iets in de sleectie doen om aan de supporters te laten blijken dat ze er alles aan wilden doen. Maar het is ook bij de supporters niet goed gevallen dat ze mij eruit hadden gezet."
'Ik zal niet uitbundig juichen, maar als ik in de 93e minuut de 2-1 erin kop, gaat er wel wat loskomen'
Van den Meiracker ging na zijn keuze voor de Vogels in gesprek met enkele supporters van Spakenburg. Twee dingen gunden ze hem niet: het kampioenschap en een zege in de derby. "Ze begrepen mijn keuze uiteindelijk nog wel een beetje, dan heb ik het wel over mensen die echt-echt blauw zijn", aldus de 29-jarige aanvaller.

DE GRAAF EN BEUKERS

Met zijn transfer treedt Van den Meiracker in de voetsporen van Theo de Graaf en Melrik Beukers, die ook van blauw naar rood overstapten: "Die hebben later nog een periode bij blauw gespeeld. Ik weet niet of dat nog ooit gaat gebeuren. Het is nu eenmaal zo gelopen, we kunnen dat niet meer terugdraaien".
Een ander voorbeeld is Raily Ignacio, de spits die met hommeles bij Spakenburg vertrok. Toen hij namens Kozakken Boys scoorde provoceerde voor de neus van de fans. "Dat kan ik iedereen beloven: dat gaat niet gebeuren. Ik ga niet provoceren", vertelt Van den Meiracker, die bij een goal wel zal juichen. "Het zal niet heel uitbundig zijn, maar dat ligt ook aan de wedstrijd. Als ik in de 93e minuut de 2-1 erin kop, dan gaat er wel wat loskomen. Maar niet provoceren of haatgevoelens richting de Spakenburg-supporters opwekken."
Dat kan ik iedereen beloven: dat gaat niet gebeuren. Ik ga niet provoceren.
Danny van den Meiracker over provocerend juichen
Een ludieke actie vanuit Spakenburg-fans de Havenside kan Van den Meiracker wel waarderen. "Als ze iets leuks richting mij doen, dan zal ik wel een keertje klappen", aldus de clubtopscorer van de Vogels met vier goals. "Ik heb niets tegen de supporters en zij niet zoveel tegen mij. Ze moeten een actie doen om hun eigen team te steunen, niet richting de haat naar mij."

FAVORIET

IJsselmeervogels is de trotste koploper van de tweede divisie, met 13 punten uit vijf duels. Spakenburg verzuimde afgelopen weekend in het spoor te blijven. De Blauwen staan op vijf punten achterstand. Wie gaat als favoriet de derby in? "In deze wedstrijd is er bijna nooit een favoriet. Als het op kwaliteit aankomt dan hebben wij een bredere selectie en een betere bank, maar in deze wedstrijd draait het om hele andere dingen", sluit Van den Meiracker af.

LIVE

Spakenburg-IJsselmeervogels is zaterdag live te beluisteren in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht. De aftrap is om 15.00 uur. We verzorgen daarnaast een liveblog op de website en op Twitter @RTVUtrechtSport.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.