RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Met Choukoud weer kans op Nederlandse winnaar Singelloop

1/7
UTRECHT - Piet Dullaert van het Rotterdamse Pro Patria was in 1925 de eerste, de Keniaan Benard Kimeli was vorig jaar de 67e winnaar van de Utrechtse Singelloop. De Singelloop is de oudste stratenloop van Nederland. Zondag wordt de wedstrijd over tien kilometer voor de 68e keer gehouden.

 Veel publiek op de Catharijnesingel in de jaren '20 Veel publiek op de Catharijnesingel in de jaren '20 | Foto: Website Singelloop

HIATEN
Wie goed telt zal vaststellen dat de Singelloop eigenlijk aan zijn 94e editie toe zou moeten zijn, maar er zitten een paar gaten in de geschiedenis van het evenement. Zo werd er niet gelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog en tussen 2001 en 2007. De langste Singellooploze periode duurde van 1961 tot en met 1972.

Atletiekvereniging Hermes was de organisator en kreeg de organisatie van het evenement, dat jaarlijks ruim 2.500 deelnemers telde, toen niet meer rond. Dat valt te lezen in het jubileumboek dat werd uitgegeven ter gelegenheid van de zestigste editie van de loop in 2010. Zuur genoeg leverde Hermes nooit de winnaar. Negen keer won een atleet van Utrechtse Hellas de Singelloop, zes keer kwam een loper van stadgenoot Phoenix als eerste over de meet.

Nadat Hermes in 1961 was gestopt, keerde het evenement na een afwezigheid van twaalf jaar terug op de atletiekkalender. Jan de Hollander van Hellas won, de Utrechtse Ineke van der Valk was de allereerste vrouw die de Singelloop won.

 Klaas Lok (114) Klaas Lok (114) | Foto: Wikipedia

KLAAS LOK
In de jaren zeventig brak het Klaas Loktijdperk aan. Niemand won de Singelloop zo vaak als de atleet van Phoenix. Lok, erelid van die club, won in 1974, '78, '81, '82 en '83. Alleen Mohamed Baket van Hellas komt in de buurt. Hij was in 1994, '97, '98 en 2000 de beste. Baket is ook de laatste Nederlander die de hoogste trede van het erepodium mocht beklimmen.

Lok en Baket kwamen allebei uit de provincie Utrecht. Andere bekende winnaars uit de provincie zijn Maartensdijker Bert van Vlaanderen (1986, '89) en Aart Stigter uit Maarn (1990, '95). Gerard Nijboer, Europees kampioen op de marathon in 1982 en winnaar van Olympisch zilver op de marathon van 1980, schreef de Singelloop in 1979 op zijn naam.

De vrouwen waren toen aan hun zevende Singelloop toe. Dit jaar viert de vrouwenloop dus de veertigste editie. Ineke Dekker van Hellas is met vier zeges recordwinnares. Zij won in 1988, '89, '91 en '93. Ook Carla Beurskens prijkt op de erelijst. Zij won in 1979.

 De vrouwen lopen hun 40e Singelloop De vrouwen lopen hun 40e Singelloop | Foto: RTV Utrecht/Iris Tasseron

WERELDRECORD
Na 2000 volgde weer een onderbreking, omdat de organisatie op de dag van de wedstrijd niet voldoende vrijwilligers op de been kon brengen. Na een pauze van zes jaar keerde de Singelloop in 2007 terug als evenement van internationale allure. Er werden Afrikaanse lopers aangetrokken, wat er toe leidde dat de laatste elf edities tien keer een Keniaanse winnaar opleverden. Alleen in 2016 werd die hegemonie doorbroken door Bashir Abdi, een Belg met Afrikaanse roots.

Het hoogtepunt van de laatste elf jaar vond plaats op 26 september 2009. Leonard Komon legde de tien kilometer toen af in 26 minuten en 44 seconden. Het is nog altijd het wereldrecord op de tien kilometer stratenloop.

 Leonard Komon liep in 2009 het wereldrecord Leonard Komon liep in 2009 het wereldrecord | Foto: Namen & Rugnummers

KHALID CHOUKOUD
Zoals gezegd was Mohamed Baket in 2000 de laatste Nederlandse winnaar van de Singelloop. Daar zou zondag verandering in kunnen komen. Khalid Choukoud is met een een persoonlijk record van 28'44" op papier de snelste deelnemer van deze editie. De 32-jarige Hagenaar werd in 2011 in Tilburg en in 2013 in Utrecht Nederlands kampioen op de tien kilometer.

In 2016 veroverde hij de nationale titel op de marathon, waarna hij in april van dit jaar een poging deed als vijfde Nederlander ooit onder de 2.10' te lopen. Die poging mislukte jammerlijk. 

 In 2013 werd Choukoud in Utrecht Nederlands kampioen op de tien kilometer In 2013 werd Choukoud in Utrecht Nederlands kampioen op de tien kilometer | Foto: Namen & Rugnummers

Belangrijkste concurrenten van Choukoud zijn zondag de Keniaan Davis Kiplagat en de Nederlander Roy Hoornweg. Zij zijn er naast Choukoud als enigen van alle deelnemers ooit in geslaagd de tien kilometer binnen de 29 minuten te lopen. Of dat er zondag in zit, is zeer de vraag. "Het gaat zondag hard waaien, een Nederlands record van onder de 28 minuten zit er sowieso niet in", zegt Choukoud. "29 minuten moet kunnen, maar wordt moeilijk."

Khalid Choukoud: "We krijgen zondag zware omstandigheden"


Albert Rop uit Burundi en Cyrus Mutai uit Kenia debuteren in een tien kilometerwedstrijd. Over hun kansen is weinig te zeggen, maar zij zouden gevaarlijke outsiders kunnen zijn.

Bij de vrouwen zijn de Keniaanse Eva Cherono (32'04") en de Nederlandse Maureen Koster (32'15") de favorieten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -