Flink verjongd Taurus mist Europa, maar jaagt op kampioenspoule

© Website Taurus
HOUTEN - Voor de volleyballers van SV Land Taurus is het seizoen al enkele dagen oud. Afgelopen weekend mocht de Houtense ploeg als bekerwinnaar opdraven in de Super Cup, waarin het met 3-0 verloor van landskampioen Lycurgus. Trainer Erik Gras zag dat duel als een extra wedstrijd in de voorbereiding, want de focus in Houten ligt op de competitie. Met een flink verjongd team mikt men op de kampioenspoule.

BESTE VAN DE REST

Taurus zette in het seizoen 2017-2018 een knappe reeks neer en sloot het reguliere seizoen af als vierde, achter Lycurgus, Orion en Dynamo. Deze ploegen staken er met kop en schouders bovenuit en dat bleek ook in de kampioenspoule van zes. Net als in de competitie sloot Taurus deze poule af als vierde. "We hebben aan al onze gestelde doelstellingen voldaan", zegt Gras in gesprek met RTV Utrecht. "We wilden ook graag de beste van de rest zijn. De top drie is ook dit jaar weer de top drie. Daarna zie je wel dat het niveau in Nederland een stuk naar beneden is gegaan."
Taurus-trainer Gras: "Een ontzettend leuke competitie, waarbij de nummer 4 tot en met 10 allemaal van elkaar kunnen winnen"
De belangrijkste reden is dat bij veel clubs in de eredivisie de routiniers gestopt zijn. "Wij zijn daar een heel groot voorbeeld van", geeft Gras aan. "De jeugd heeft de toekomst en is naar boven gehaald, dus het niveau is naar beneden gegaan. Dat maakt het wel weer spannender. Er gaat een ontzettend leuke competitie ontstaan, waarbij ik verwacht dat de nummers 4 tot en met 10 allemaal van elkaar kunnen winnen."
Ik had gehoopt dat de middenstand ons zou benaderen en wij de middenstand, zodat we toch een wat groter budget zouden krijgen
Erik Gras na de bekerwinst

GEEN EUROPEES AVONTUUR

Budgettair loopt de top drie ver voor op Taurus en de andere clubs. Gras hoopte dat de bekerwinst voor een boost zou zorgen in Houten. "We hebben een prachtige LED-verlichting in sporthal de Kruisboog gekregen, het was te donker om volleybalwedstrijden naar Europese maatstaven te kunnen spelen. Maar ik had ook gehoopt dat de middenstand ons zou benaderen en wij de middenstand, zodat we toch een wat groter budget zouden krijgen, voor meer trainingsuren en meer faciliteiten", beschrijft de oefenmeester. "Maar ondanks veel pogingen is dat tot op heden nog niet gelukt en spelen wij dus ook geen Europees komend seizoen."
Geen Europees debuut Taurus: "Inschrijving kost bijna ons hele jaarbudget"
Taurus was als bekerwinnaar namelijk gekwalificeerd voor de CEV Cup. "Daar moet je je voor inschrijven, maar dat kost een hoop geld. Je moet toch aan dertig duizend euro denken. Dat is bijna ons gehele jaarbudget, dus je kan begrijpen dat de club daar niet zo happig op was", aldus Gras. Taurus heeft wel actief naar sponsoren gezocht, maar het leverde niet genoeg op. Daardoor ontbreekt Houten dus in Europa dit jaar.
"Dat is super jammer. Sowieso voor de jongens, maar voor de hele club en Houten om voor het eerst Europees te mogen spelen. Op eigen houtje, dat hebben we zelf verdiend. Helaas mocht dat niet zo wezen."
Super jammer voor de jongens, de hele club en Houten om voor het eerst Europees te mogen spelen. Dat hebben we zelf verdiend, maar helaas mocht het niet zo wezen
Trainer Erik Gras over het missen van Europees volleybal

VERJONGING

Van de ploeg die vorig jaar de beker wist te winnen vorig jaar zijn Tom van den Boogaard, Mats Bleeker, Hidde Uittenbosch, Flor Polinder en Dylan en Leroy Boerefijn gebleven. Nieuw is het zestal Timo Gras, Rik Damen, Noa Aerts, Tim Noordhoek, Lars Groeneveld en Bram de Winter.
"Alleen mijn zoon Timo (25) heeft vorig jaar bij Inter Rijswijk eredivisie gespeeld, die zijn wel gedegradeerd. De rest komt allemaal van lagere niveaus", introduceert Gras zijn nieuwkomers. "Tim Noordhoek (16) en Rik Damen (18) komen over uit Heren 2. Dat zijn twee talenten die bij ons opgeleid zijn. Groeneveld (21) komt van eerstedivisionist Dordrecht. De Winter komt van Compaen uit de topdivisie, hij is ook 21."
Voor Noa Aerts zal de zaal een nieuw avontuur zijn. "Hij heeft twee jaar bij het Talent Team Beach gezeten in Scheveningen. Hij is nog 17, wordt eind dit jaar 18 en wil het dit jaar in de zaal gaan proberen. Hij is een talentvolle jongen, maar het kost even om de zandkorrels van zijn voeten te halen en te wennen aan volleybalschoenen. Maar hij gaat er zeker komen", zegt Gras.
Talentenfabriek Taurus krijgt nieuwe lichting: "Genoodzaakt te kijken naar verjonging"
Dat komend seizoen zulke jonge spelers zich voegen bij Taurus was noodzakelijk. "We hebben eerst geprobeerd om eredivisie-ervaring binnen te halen. Veel gesprekken gevoerd, gasttrainingen gegeven, maar uiteindelijk hebben die spelers toch anders besloten. Dus waren we daarna wel genoodzaakt om toch te kijken naar verjonging", zegt de trainer, die naast spelers binnen de eigen club ook zocht naar talenten uit lagere divisies. "Die jongens hebben allemaal een enorme ambitie uitgesproken, willen graag veel trainen. Dat kunnen wij faciliteren en daarom hebben ze voor SV Land Taurus gekozen."

OPLEIDINGSCLUB

Taurus staat graag bekend als ploeg waar jonge talenten de kans krijgen om te groeien en kennis te maken met het hoge niveau van het Nederlandse volleybal. Houtense jeugdploegen deden het jarenlang goed op Nederlandse kampioenschappen bij de jongens en meisjes. "Taurus is van oudsher een opleidingsclub. De laatste paar jaar is dat wat minder, maar nu zijn er zeker bij de jongens een aantal talenten die in Jongens-A of in Heren 5 spelen. Zij zijn 14, 15 of 16 jaar en dat vinden wij leuk. Wat is er mooier dan met jong spul werken, die ambitie hebben en die uitspreken over een x-aantal jaar in het buitenland te willen spelen?"

KAMPIOENSPOULE

Aanstaande zaterdag begint de competitie dan echt voor de Houtenaren. Promovendus VoCASA uit Nijmegen is om 19.30 uur de tegenstander, maar Gras weigert die ploeg te onderschatten: "Ik verwacht dat zij hoge ogen gaan gooien, omdat zij redelijk bij elkaar zijn gebleven, terwijl andere teams veel mutaties hebben gehad. Zij zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben een voorsprongetje op de andere teams."
'Wij moeten heel hard strijden voor een plekje in de kampioenspoule'
De ambitie van Taurus blijft gelijk aan die van vorig jaar, ondanks de grote schoonmaak binnen de selectie. In de tweede speelronde komt uitgerekend Lycurgus, twee weken na de Super Cup, naar Houten in het kader van de eredivisie. Kansen dicht Gras zijn ploeg niet toe. "Wij moeten heel hard strijden om een plekje in de kampioenspoule", blikt hij vooruit.
Gras verwacht dat de traditionele top drie de kampioenspoule (zes ploegen) wel bereikt. Het Talent Team van Papendal mag daar niet aan meedoen. "Aan het einde van de competitie vechten we dan met zes teams om drie plekken. Dat is vijftig procent. Daar zullen we hard voor moeten werken om dat voor mekaar te krijgen, maar dat is wel onze doelstelling."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.