Joska le Conté: "Skeleton is een sport waarin Nederland het echt goed kan doen"

© Website Joska le Conté
SOESTERBERG - De herfst is begonnen, de schaatsers staan her en der al op het ijs te trainen en dat betekent dat ook het skeletonseizoen weer gaat beginnen. Alleen zal dat vanaf dit seizoen zonder Joska le Conté zijn. De Soesterbergse was vorig jaar enkele plaatsen verwijderd van deelname aan de Winterspelen en besloot daarna een punt te zetten achter haar lange loopbaan in het skeleton. Met RTV Utrecht blikt ze terug.
Le Conté blikt terug: "Ik kreeg veel reacties, dat ik zo erg heb doorgezet en het ben blijven proberen"

BEWONDERING

"Mijn beste prestaties zijn de momenten die ik nog kan terughalen: een vijfde plek op het EK en twee keer een zevende plek in de World Cup", somt Le Conté op. Ze zal niet vergeten dat ze twaalf jaar actief was in deze relatief onbekende vorm van wintersport, waarbij je op je buik op een slee van een baan glijdt met je kin op het ijs. "Ik kreeg heel veel reacties van mensen om mij heen, dat ik zo erg heb doorgezet en het ben blijven proberen. Daar hebben ze bewondering voor."
Als ik nu weer door zou gaan, dan zou het voor vier jaar zijn. Dat is wel een erg lange periode
Joska Le Conté ziet traject tot Peking 2022 niet zitten
Nu het topsportleven achter de rug is, is Le Conté aan het werk gegaan en qua sport begonnen met crossfit. "Het grote verschil zit hem in de winter. Ik was altijd full time op pad voor de sport", zegt ze. Voor het vorige seizoen begon, wist de 31-jarige Soesterbergse al dat ze ging stoppen. Dat ze de Winterspelen van Zuid-Korea in februari niet bereikte, had daar geen invloed meer op. "Je leeft van Olympische Spelen naar Olympische Spelen. Als ik nu weer door zou gaan, dan zou het voor een periode van vier jaar zijn. Dat is wel een erg lange periode."

WINTERSPELEN GEMIST

De keuze om te stoppen was niet uit weelde. "Fysiek wordt het allemaal niet beter, je krijgt vaker blessures. De leeftijd gaat ook wel een rol spelen", erkent Le Conté. "Als je zegt van ik ga door, dan betekent dat ook dat je voor vier jaar je best moet gaan doen om iedere keer het seizoen rond te krijgen. Stel dat er een volledig programma zou zijn, waarbij je je nergens zorgen om hoeft te maken, dan had het zeker een overweging kunnen zijn om wel nog door te gaan."
Video: In 2009 ging Namen en Rugnummers op pad naar Winterberg, om een toen 22-jarige Le Conté aan het werk te zien.
Namens Nederland mocht skeletonster Kimberly Bos naar de Winterspelen in Pyeongchang. Even was er sprake dat ook Le Conté mee mocht. "Iedereen om mij heen had zoiets van, NOC*NSF kan het niet maken om je niet mee te nemen, want het heeft alleen maar voordelen. Zij hadden hoop dat ik mee zou mogen. Maar kijkend naar de ranking natuurlijk niet. Het was een beetje valse hoop. Ik stond zeventiende en ik moest top twaalf staan", geeft ze aan. Hierdoor blijft er een hiaat staan achter de naam van Le Conté: geen Olympische Winterspelen.

SKELETON: KLEIN EN ONBEKEND

De zoektocht naar een nieuwe sponsor ging Le Conté na de Winterspelen van 2018 niet meer in. In het verleden liep de skeletonster vaak tegen teleurstellingen aan. "Vanuit een bedrijf is het logisch, want het zijn behoorlijke bedragen die we nodig hebben. Dus je moet kijken naar meer bedrijven die een klein bedrag sponsoren. Het blijft altijd lastig omdat het in Nederland bijna niet op tv is. Een bedrijft krijgt ook weinig zichtbaarheid ervoor terug", duidt Le Conté de moeilijkheid van het vinden van geldschieters.
Iedereen denkt dat skeleton heel erg gevaarlijk is, terwijl dat juist de meest veilige is van de drie.
Le Conté vergelijkt skeleton met bobsleeën en rodelen
"De hele sport is heel klein en onbekend binnen Nederland. Dat maakt het heel lastig, ook voor nieuwe mensen die willen beginnen met de sport. Na de Spelen is er meer aandacht voor geweest en er zijn meer mensen die de sport kennen, maar vroeger moest ik altijd uitleggen wat ik deed", zegt ze. "Iedereen denkt dat skeleton heel erg gevaarlijk is. Die zeggen dat bobsleeën en rodelen wel te doen zijn, maar skeleton: dan ben je echt gek. Terwijl dat juist de meest veilige is van de drie. Ik denk echt dat mensen een verkeerd beeld daarvan hebben."
NOC*NSF stelde vorig jaar een scherpe plaatsingslimiet voor Bos en Le Conté om de Winterspelen te bereiken. Le Conté denkt dat er voor de sportkoepel kansen liggen in het faciliteren van skeleton. "NOC*NSF moet ook keuzes maken met waar ze het geld aan uitgeven. Ik denk dat skeleton in de toekomst echt een sport is waarin Nederland het echt goed kan doen", sluit ze af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.