RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ton du Chatinier in Een Berg Sport: "Nijhuis is een eigengereide lul"

1/5
UTRECHT - In een Berg Sport bespreekt Renť van den Berg de week van FC Utrecht. Dat doet hij samen met sidekick Gert Kruys en huisdichter Korneel Evers. Gast vandaag is Ton du Chatinier, oud-speler en -trainer†van FC Utrecht.

Na drie wedstrijden wachten we nog op het Dick Advocaat-effect. De trainer is duidelijk nog zoekende en zijn spelers ook. Du Chatinier vindt dat niet zo raar. "Hij heeft natuurlijk met de groten der aarde gewerkt. Dan zie ik Willem Janssen hem nog niet eventjes tegenspreken." Zelf werkte Du Chatinier bij Anzi met een andere gigant op trainersgebied, Guus Hiddink.

Ik heb Hiddink Eto'o met de grond gelijk zien maken"
Ton du Chatinier

"Iedereen denkt altijd dat Hiddink zo'n peoples manager is, maar dat valt wel mee. Ik heb heb hem Eto'o wel eens met de grond gelijk zien maken. Ik moest er vervolgens aan te pas komen om die jongens weer een beetje moed in te praten."

Advocaat is bij FC Utrecht de zoveelste oud-speler van de club die voor de groep is komen te staan. Vrijwel altijd loopt het vervelend af. Voor Rob Alflen, Jean-Paul de Jong, Jan Wouters, Frans Adelaar en voor Ton du Chatinier zelf ook. Volgens Gert Kruys zal Advocaat niet in dat rijtje komen. "De spelers en de trainers kunnen van Advocaat leren. En hij is onafhankelijk. Net als Ton dat was bij AFC. Dan zit je daar toch heel anders op die bank."

Dick Advocaat: "Du Chatinier legde ooit een haargroeimidden op mijn stoel"


Opvallend is dat vrijwel alle spelers in dat rijtje begonnen als assistent. Du Chatinier ziet wel een verband. "Als je assistent-trainer bent sta je nog wel eens een speler te troosten die hard is aangepakt door de hoofdtrainer.†Maar dan wordt je hoofdtrainer en moet je ineens zelf die vervelende beslissingen nemen. Ik heb zelf drie spelers meegemaakt bij FC Utrecht die toen ineens van me af wilden. Ik heb toen tegen Frans van Seumeren gezegd dat ze eruit moesten. Gelukkig stond die daar open voor."

De Ode met een 'boze' Korneel Evers


NIJHUIS

Simon Gustafson is er gewoon bij vanavond tegen NAC Breda. De middenvelder was aanvankelijk geschorst, maar de rode kaart die hij van scheidsrechter Bas Nijhuis in de wedstrijd tegen FC Groningen kreeg werd geseponeerd. FC Utrecht zag†met tien man wel een zege uit handen glippen.†

Nijhuis negeert de VAR en geeft Gustafson rood


Kruys en Du Chatinier storen zich al jaren aan Nijhuis, die zondag de VAR (videoscheidsrechter) negeerde. "Hij wilde er niks van weten, want hij is Nijhuis en wie kan er nou aan hem twijfelen", zegt Kruys met enig sarcasme. Du Chatinier neemt geen blad voor de mond "Het is gewoon een eigengereide lul."

Bas Nijhuis is een eigengereide lul"
Ton du Chatinier

"In de tijd dat ik trainer was bij Utrecht ook al. Hij denkt allemaal dat hij het zelf uitgevonden heeft.†Hij wil†heel veel door laten gaan, maar ze hebben die VAR niet voor niks uitgevonden", maakt Du Chatinier zijn betoog af.†Nijhuis moet overigens wel op de blaren zitten. Hij fluit dit weekend Go Ahead Eagles tegen Sparta in de eerste divisie.

Kruys en Du Chatinier spuwen hun gal op scheidsrechter Nijhuis


Vanavond speelt FC Utrecht thuis tegen NAC Breda. Tegen de hekkensluiter van de eredivisie hoopt FC Utrecht zijn tweede zege te pakken. "Het gaat echt wel goedkomen", maant Du Chatinier tot kalmte, "We gaan echt niet degraderen. We zijn Twente niet."

Aan de Tap met Ap met volkszanger Rik Hoogland


FC Utrecht - NAC Breda is om 20.00 LIVE te horen op Radio M Utrecht 93.1 FM. Op rtvutrecht.nl wordt een LIVEBLOG bijgehouden.†


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht