Gert Kruys: "Hervormingsplannen betaald voetbal een goede zaak"

© RTV Utrecht / René van den Berg
UTRECHT - Geen kunstgras meer en een kleinere Eredivisie. Dat zou een goeie zaak zijn, zegt RTV Utrechts voetbalanalist Gert Kruys in een eerste reactie op de plannen voor de hervorming van het betaalde voetbal, zoals die dinsdag in onder meer het AD naar buiten werden gebracht.
Ajax, PSV en Feyenoord willen financieel over de brug komen richting de andere clubs in de Eredivisie, als die meegaan met hun wensen. De grote drie willen af van kunstgras, een kleinere Eredivisie (van 16 ipv 18 clubs), en play-offs om de landstitel. Daarnaast willen Ajax en PSV hun beloftenteam in de Eerste divisie houden.
Daar tegenover staat een financiële tegemoetkoming, een percentage van de inkomsten uit Europees voetbal van de grote drie, te verdelen over de andere Eredivisieclubs. Volgens de plannen zou er zo'n acht miljoen euro per jaar te verdelen zijn.  

KRITIEK

Daar zit meteen ook het enige punt van kritiek van Kruys. Want die acht miljoen moet bij een eredivisie van 16 clubs verdeeld worden over 13 clubs. Dat is ongeveer 615.000 euro op jaarbasis per club. "Dat is voor de kleinere clubs een behoorlijk bedrag, maar als je bekijkt wat er mee moet gebeuren, had het wel wat meer mogen zijn", aldus Kruys.
PEC Zwolle - FC Utrecht in 2016, op kunstgras
PEC Zwolle - FC Utrecht in 2016, op kunstgras © RTV Utrecht / Linda Koppejan
Kruys doelt daarmee op het feit dat een aantal clubs in Ere- en Eerste divisie hun kunstgrasveld zullen moeten vervangen door echt gras. Die omzetting kost geld, het onderhoud van echt gras is ook nog eens duurder dan het onderhoud van een kunstgrasveld.
Als je als competitie serieus genomen wilt worden, moet elke Eredivisieclub op gras spelen
Gert Kruys

GOED PLAN

De andere ideeën kunnen rekenen op Kruys' volmondige instemming. "Ik ben een groot voorstander van het verdwijnen van kunstgras. Willen we serieus genomen als competitie, moet het een voorwaarde zijn dat elke Eredivisieclub op gras speelt."
Ook het plan om de Eredivisie kleiner te maken kan op instemming van de voormalige FC Utrecht-middenvelder rekenen. "Ik begrijp dat clubs als De Graafschap, Emmen en Roda JC niet staan te springen, maar het is beter voor de kwaliteit van de Eredivisie. En ik denk dat het niveau in de Eerste divisie er ook van zal stijgen", aldus Kruys.
"Maar", zo vervolgt de trainer van Derde divisionist DOVO. "De Eerste divisie moet dan ook terug naar 18 clubs en vanuit sportief oogpunt ben ik een groot voorstander van doorstroming tussen de Eerste en de Tweede divisie. Ook dat is beter voor de kwaliteit."
Gert Kruys reageert op de plannen voor de hervorming van het betaalde voetbal
FC Utrecht laat weten niet op de plannen te willen reageren. "Er is afgesproken dat wij alleen in ECV-verband (de overkoepelende organisatie van alle eredivisieclubs) reageren", laat de afdeling persvoorlichting weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.