UPDATE | Stage Kenny Nijssen al klaar: "Zwaar teleurgesteld dat Katusha-Alpecin afspraken niet nakomt"

© Kristel Nijssen
UTRECHT - Wielrenner Kenny Nijssen had zich de stageperiode bij Katusha-Alpecin heel anders voorgesteld. De 28-jarige renner van het Utrechtse De Volharding wist die stage bij de topploeg af te dwingen door een wedstrijd onder Nederlandse amateurs te winnen, maar na twee wedstrijden is zijn stage al klaar. Tot ongenoegen van Nijssen: "Ik ben zwaar teleurgesteld dat ze hun afspraken niet nakomen."

TEGEN DE WERELDKAMPIOEN

Op het moment dat we Kenny Nijssen spreken - woensdagmiddag - had hij eigenlijk op de fiets moeten zitten in Italië, in een peloton met de nieuwe wereldkampioen Alejandro Valverde. Bij het tekenen van het stagecontract werd Nijssen verteld dat hij twee Belgische koersen (Kampioenschap van Vlaanderen en Primus Classic) en twee Italiaanse klassiekers (Milaan-Turijn en Gran Piemonte) zou rijden. Daarnaast was hij reserve bij enkele races.
Kenny Nijssen: "Ik was opeens reserve, toen was het alweer voorbij"
"Iets meer dan een week geleden kreeg ik het logistieke plan binnen van de ploeg en toen stond ik ineens reserve. Zonder reden of iets. Dus ja, toen was het eigenlijk alweer voorbij", zegt Nijssen tegen RTV Utrecht. De klimmer van De Volharding nam daar geen genoegen mee. "Ik heb contact gezocht met de ploeg, maar ik heb geen reden gekregen. Wel via iemand anders, die zei dat de renners opeens de Ronde van Lombardije moesten voorbereiden."
Nijssen krijgt geen reactie op zijn vraag: "Ik wil wel graag weten waarom"
Milaan-Turijn was de koers waarin ik mij moest laten zien, maar ik kreeg dus geen kans
Kenny Nijssen

GEEN KANS

"De afspraak was dat ik zou rijden. De koers van vandaag (Milaan-Turijn, red.) was de koers waarin ik mij moest laten zien, aangezien ik een klimmer ben", legt Nijssen uit. "Maar dan krijg ik uiteindelijk dus geen kans. Ik wil wel graag weten waarom. Het is niet tegen mij, maar heeft puur met de eigen selectie te maken."
"Ik ben zwaar teleurgesteld", is Nijssen hard. "Je denkt na die prijs eindelijk de kans te krijgen. Je rijdt twee koersjes in België - wat leuk is - maar ik kan daar niet meer doen dan knechten. Daarna bereid je je vol voor op Italië om je daar te kunnen laten zien en dan mag je niet starten... De grootste teleurstelling is dat ze hun afspraken niet nakomen. Het komt puur vanuit de ploeg. Ik weet niet wat ik zelf anders had kunnen doen."
Nijssen: "De grootste teleurstelling is dat ze hun afspraken niet nakomen"

TWEE EN EEN HALVE DAG

Nijssen heeft nu twee profwedstrijden achter zijn naam staan namens Katusha-Alpecin. Op 14 september reed hij het Kampioenschap van Vlaanderen (gewonnen door Dylan Groenewegen uit Abcoude) uit als 108e. Een dag later finishte hij in de Primus Classic als 121e. "Alles wordt geregeld en dan hoor je je programma, met vier koersen die ik in ieder geval zou rijden. Daarna is het afwachten tot die wedstrijden. In België heb ik de ploeg voor het eerst ontmoet en dat is ook de enige keer dat ik de ploeg in levende lijve heb gezien. Dat was twee en een halve dag, zo'n beetje."
In België heb ik de ploeg voor het eerst ontmoet en dat is ook de enige keer dat ik ze in levende lijve heb gezien. Dat was twee en een halve dag.
Kenny Nijssen
Het seizoen van Nijssen is nog niet klaar. Hij rijdt in Taiwan de KOM Challenge, ook wel 'de meest heftige wieleruitdaging van Azië' genoemd en reist daarna door naar Indonesië. Daar rijdt hij de Ronde van Singkarak namens een combinatieploeg. "Ik dacht: ik heb niet voor niets de laatste tijd zo hard getraind", zegt Nijssen. Revanche op Katusha-Alpecin hoeft hij niet. "Ik wil mezelf bewijzen. Niet tegen Katusha, maar voor mezelf en ook voor andere ploegen."
Nijssen sluit seizoen af in Azië: "Bewijzen voor andere ploegen"
Mogelijk kan de renner van De Volharding een transfer verdienen. "Op dit moment heb ik nog niets voor volgend jaar. Er zijn een paar kleine gesprekken geweest, maar er is nog niets. Het zijn vooral buitenlandse ploegen en ik wil minimaal naar een continentaal team toe", zegt hij ambitieus. In eerste instantie mikt Nijssen op een Europees avontuur, maar hij staat open voor meer. "Op zich een avontuur in de Azië- of Amerika-Tour... Dat zijn ook heel mooie koersen. Dat zou niet verkeerd zijn."

DE VOLHARDING

Voor welke (prof)ploeg Nijssen volgend seizoen ook rijdt, hij zal ingeschreven blijven bij de wielervereniging van De Volharding. Mocht hij niet de stap kunnen maken, dan is hij in 2019 actief voor de Utrechtse selectie van manager Wim Sluis. Afgelopen weekend nog won Jordi Talen het Nederlands Studentenkampioenschap namens De Volharding, dat eind september ook het Nederlands Clubkampioenschap won.
UPDATE: REACTIE KATUSHA-ALPECIN
Katusha-Alpecin laat in een reactie aan de website WielerFlits weten dat de stage van Nijssen niet gelukkig heeft uitgepakt. Volgens de Zwitserse ploeg is hem geen selectie beloofd bij het tekenen van het contract. Door verschuivingen op de WorldTour-kalender kon de ploeg niet anders dan eigen renners opstellen, waardoor Nijssen buiten de boot viel.
Als stagiair mag Nijssen namelijk alleen wedstrijden rijden die niet tot de WorldTour behoren. Omdat de Ronde van Turkije verschoven is, heeft Katusha een verplicht, driedubbel programma (in Turkije, Italië en China) waarin het alleen eigen renners kan opstellen. "Hij kan er niets aan doen. Wij ook niet", zegt een woordvoerder van de ploeg. "Er was weinig mogelijk. Hem is verteld dat wij alleen plek voor hem hadden in het Kampioenschap van Vlaanderen, de Primus Classic en dus het tweeluik Milaan-Turijn/Giro Piemonte."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.