Honkballer Tijmen Takke: "In Amerika dachten ze; die kaaskop kan er vast geen bal van'"

UTRECHT - Het is de droom van elke Nederlandse honkballer; schitteren in Amerika. In de praktijk is het maar voor een enkeling weggelegd. Maar de aanwezigheid van veel Nederlandse (Antillianen) in de play-offs van de Major League zijn het bewijs dat de deur niet langer op een kier staat.
Het liefst haal ik de Major League, maar dat willen zie hier allemaal
Tijmen Takke
Tijmen Take is één van een handjevol beloftevolle jonge spelers uit de regio Utrecht. De Utrechtse slagerszoon doorliep de jeugdopleiding van UVV, zette een volgende stap bij opleidingsinstituut Scimitars, om vervolgens met UVV zijn debuut in de hoofdklasse te maken.
Tijmen Takke droeg in 2017 nog de kleuren van 'zijn' UVV
Tijmen Takke droeg in 2017 nog de kleuren van 'zijn' UVV © Jan Kruijdenberg Fotografie
Na de degradatie van de Utrechtse club verkaste hij naar Amersfoort, waar hij dit seizoen voor Quick in de hoofdklasse uitkwam.
Tijmen Takke aan slag voor Quick Amersfoort
Tijmen Takke aan slag voor Quick Amersfoort © Jan Kruijdenberg
"In Nederland ging het seizoen super goed. Volgens mij was ik de 2e beste slagman in de hoofdklasse", zegt Tijmen Takke vanuit Phoenix, Arizona tegen RTV Utrecht. Hij zit daar tegenwoordig op school en speelt College Baseball bij The Bears. Door zijn vertrek naar de states speelde hij slechts dertig wedstrijden in Nederland. Hij was wel goed voor een slaggemiddelde van .381. Een monstergemiddelde. Alleen Dwayne Kemp van Neptunus, niet de eerste de beste, was op dat gebied beter.
Die Amerikanen dachten; die kaaskop kan er vast geen bal van'
Tijmen Takke
In Amerika reageerden ze sceptisch toen de jeugdinternational arriveerde. "De coach stelde me bij de eerste training aan de rest voor. Alle spelers vonden het wel leuk, een Nederlandse jongen in het team", vertelt Takke, "en ze hadden allemaal vragen aan me. Pas achteraf vertelden ze me dat iedereen dacht dat ik helemaal niet kon honkballen. Daar denken ze nu wel anders over", lacht de 19-jarige binnenvelder.
Takke bereidt zich voor op de start van het nieuwe seizoen. Hij speelde vooralsnog drie oefenwedstrijden, waarin hij meteen zijn talent aan slag profileerde. "Ik had meteen drie hits en drie doubles (tweehonkslagen), dus het gaat wel goed hier." Daarnaast heeft hij een unieke kwaliteit. Hij kan zowel vanaf de linkerkant- als van de rechterkant van de plaat slaan. Iets wat maar weinig honkballers kunnen.
Tijmen Takke (midden) met zijn nieuwe teamgenoten
Tijmen Takke (midden) met zijn nieuwe teamgenoten © Tijmen Takke
Takke gaat drukke tijden tegemoet. Hij kreeg namelijk ook een uitnodiging voor het Onder-23 team van Nederland. Met de feestdagen komt hij vier weken naar huis. Daarna meldt hij zich weer in Arizona. "Ik wil hier gewoon zien hoe ver ik kan komen. Ja, het liefst zou ik in de MLB (Major League Baseball) willen spelen. Maar dat zal lastig worden, want dat wil iedereen hier", besluit hij zijn verhaal.
Takke kan goed uit de voeten als korte stop en 2e honkman
Takke kan goed uit de voeten als korte stop en 2e honkman © Jan Kruijdenberg Fotografie
Tijmen Takke was bij Quick de beste slagman
Tijmen Takke was bij Quick de beste slagman © Jan Kruijdenberg Fotografie
Takke is in 2019 heel misschien nog op de Nederlandse velden te zien. Als alles mee zit hoopt hij nog een maand in de hoofdklasse te spelen. De kans is groot dat dit bij Quick Amersfoort zal zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.