Papendorp-voetballer Sardi: "Vijf maanden schorsing is onterecht"

© RTV Utrecht_Bert Kous
UTRECHT - Aanvoerder Ismaïl Sardi van zondaghoofdklasser SVA Papendorp vindt dat hem groot onrecht is aangedaan, omdat hij een even zware straf heeft gekregen als Huizen-voetballer Randy Onuoha, na een incident tussen beide spelers tijdens een vriendschappelijke wedstrijd, begin september. De tuchtcommissie van de KNVB schorste beide spelers voor vijf maanden.

GEEN ZIDANE

Sardi heeft naar eigen zeggen Onuoha 'met mijn handen en mijn hoofd' geduwd. De speler van Huizen gaf de middenvelder van de Utrechtse club daarop een vuistslag in het gezicht. Sardi moest daarvoor in het ziekenhuis worden behandeld.
Ismail Sardi: "Ik heb geduwd, niet gestoten"
Het was niet een kopstoot zoals die van Zidane
Ismail Sardi
De KNVB oordeelde op basis van getuigenverklaringen dat Sardi een kopstoot heeft uitgedeeld en sprak de zware straf uit. "Ik heb geduwd", zegt Sardi. "Het was niet een kopstoot zoals die van Zidane in de WK finale tegen Materazzi." De Utrechtse voetballer wordt in die verklaring gesteund door assistent-scheidsrechter Gert van de Roest van Huizen. "Hij duwde zijn hoofd in de buik van Onuoha. Die viel, stond op en sloeg hem in het gezicht."

NIET VERWOND

Iets gelijksoortigs valt te lezen in het verweerschrift dat Papendorp-voorzitter El Bachir Amenchar aan de KNVB stuurde. "Er is een wezenlijk verschil tussen iemand willens en wetens willen verwonden met een gewelddadige kopstoot en een duw met het hoofd tegen het lichaam van de tegenstander. (...) De speler van Huizen mankeerde helemaal niets."
Sardi gaf een kopstoot op de borst van Randy
Huizen-trainer Arnold Klein
Die verklaringen komen echter niet overeen met die van Huizen-trainer Arnold Klein, twee jaar geleden nog interim-trainer van Spakenburg. "Ze stonden kop tegen kop, daarna gaf Sardi een kopstoot op de borst van Randy", zegt Klein. "Als hij dat niet doet, krijgt hij ook die klap niet."
Arnold Klein: "Als hij die kopstoot niet geeft, krijgt hij de klap ook niet"
Arnold Klein: "Als hij die kopstoot niet geeft, krijgt hij de klap ook niet" © Geert Lommers
Die klap betekende wel het einde van de loopbaan van Onuoha bij Huizen. De oud-speler van Fortuna Sittard werd onmiddellijk geschorst en een maand na de gebeurtenissen maakte Huizen op de website bekend dat de speler niet langer lid is van de club. "Dat heeft alles met dat incident te maken", zegt voorzitter Gerlinde Podt van de Noord Hollandse club.
SVA Papendorp zet inmiddels alles op alles om de strafmaat voor Sardi te verminderen. "Strafmaatregelen uit het verleden waarbij een speler voor een kopstoot bestraft werd, zijn vele malen lager (lees 2 tot 5 wedstrijden)", schrijft Amenchar in zijn verweer. "Dit betroffen zelfs kopstoten naar het gezicht van een tegenstander die dan naar de grond ging. Uw schikkingsvoorstel doet denken dat de ernst van het geweld tot zwaar letsel heeft geleid bij de tegenstander. Dit is absoluut niet waar."
Ismail Sardi: "De KNVB gebruikt alleen verklaringen van Huizen"
Sardi snapt niets van de handelswijze van de tuchtcommissie. "De KNVB gebruikt alleen maar de verklaringen van Huizen, niet die van ons", zegt hij. "Waarom ze dat doen? Ik denk omdat ik speler van SVA Papendorp ben."

REACTIE JURIST

Jan Kabalt trad in het verleden enkele keren op als raadsman voor FC Utrecht. "Een kopstoot is een kopstoot, of dat nou in de buik is, of tegen het hoofd", zegt de jurist uit Breukelen in reactie op het verhaal van Sardi. "Maar ik vind vijf maanden wel een hele zware schorsing." Dat Onuoha dezelfde straf krijgt als Sardi vindt Kabalt ook te verklaren. "Die speler reageert op een kopstoot, het kan zijn dat de tuchtcommissie dat als een verzachtende omstandigheid beschouwt."
Een kopstoot is een kopstoot, of dat nou in de buik is, of tegen het hoofd
Jan Kabalt (jurist)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.