Alessandro Damen uit De Meern: "Ik denk wel dat ik mentaal heel sterk ben"

© Orange Pictures
DE MEERN - Alessandro Damen was dit weekend de held van Excelsior. De doelman uit De Meern stopte in de slotfase van de wedstrijd tegen Vitesse een strafschop, en had daarmee een belangrijk aandeel in de 2-0 overwinning van zijn ploeg. Achter die ene redding zit een lang verhaal.
Damen begon op zijn zesde te voetballen bij De Meern en bleek al snel een talentvol doelman, hoewel hij zijn voetballoopbaan begon als aanvaller. "Rechtsbuiten of spits, lekker doelpunten maken." Toch duurde het niet lang voordat Dames' keeperstalenten werden ontdekt. In de E-tjes was hij de ene week spits, de andere week keeper. "Toen kreeg ik de keuze, als keeper in de selectie, of blijven voetballen. Die keuze was snel gemaakt", zegt de inwoner van Leidse Rijn.
"Als ik bleef keepen, kwam in de selectie. Die keuze was snel gemaakt"
Damen doorliep alle selectieteams en kwam op zijn 19e bij de A-selectie. "Frans Schuitemaker was trainer en Pascal Florie eerste keeper." Toen later Marinus Dijkhuizen trainer werd bij De Meern, werd Damen wel eerste keus. "Pascal ging toen naar JSV of DESTO of zo, waar hij nog kon ballen." Toen Dijkhuizen vervolgens in 2014 naar Excelsior vertrok, nam hij de doelman mee. In Rotterdam debuteerde hij als 24-jarige in de eredivisie.
Marinus Dijkhuizen haalde Damen naar Excelsior
Marinus Dijkhuizen haalde Damen naar Excelsior © RTV Utrecht
Het leek allemaal crescendo te gaan voor de doelman uit De Meern, maar na elf duels in de hoofdmacht van Excelsior scheurde hij tijdens de training de voorste kruisband in zijn rechterknie. Het bleek de opmaat voor een serie nare jaren voor Damen, want na die eerste kruisbandblessure volgden er nog twee. Het gevolg: tussen april 2015 en oktober 2018 kwam hij zeven keer in actie in de eredivisie.
Toen hij in het najaar van 2017 voor de derde keer een kruisband scheurde, was Damen de wanhoop nabij. "Je vraagt je af of het je niet gegund is of zo, of dat je lichaam het misschien niet aan kan."
Damen: "Ik denk wel dat ik mentaal heel sterk ben"
Het doorzetten werd zaterdag beloond. Damen zat op de bank tegen Vitesse. Excelsior leidde vlak voor tijd met 2-0, toen doelman Sonny Stevens na een overtreding in de 16-meter bestraft werd met een rode kaart en een strafschop voor Vitesse. Damen, koud in het veld, keerde de inzet van Vitesse-spits Darfalou.
"Ik voelde hem op mijn handen en keek hem voor de zekerheid nog even na", zei de keeper dit weekend in het AD. "Voor de derde revalidatieperiode vroegen mensen aan me waar ik aan begon. En ik heb heus wel getwijfeld of ik het nog een keer moest proberen, maar ik houd te veel van het spelletje. Dit voelt als een beloning voor al die maanden zwoegen."
Keepen bij FC Utrecht zou wel heel mooi zijn
Alessandro Damen
Stevens zal na zijn rode kaart geschorst worden, en dus mag Damen in elk geval komend weekend aan de bak in de uitwedstrijd tegen De Graafschap. "Voor mij ligt hier de kans om te laten zien wat ik waard ben, en dat ga ik zeker doen. En daarna zien we wel verder.", zegt Damen, die na alle blessureleed wel van plan is zijn voetballoopbaan zo lang mogelijk te rekken. "Ik richt me op mijn grote voorbeeld Buffon, die is 41 en keept ook nog steeds." Damens ultieme droom is ooit nog eens het doel van FC Utrecht te verdedigen. "Dat zou wel heel mooi zijn."
Damen over FC Utrecht: "Dat zou heel mooi zijn"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.