Advocaat: "ADO is en blijft mijn club. Maar zondag niet"

© Orange Pictures
UTRECHT - Dick Advocaat kwam in 1957 als tienjarig jochie bij ADO binnen. Negen jaar later debuteerde hij in het eerste elftal van de club, waarvoor hij in totaal 160 wedstrijden speelde. Zondag speelt hij met FC Utrecht tégen ADO.
"Bij de club leerde je niet alleen voetballen, je werd er ook opgevoed", zegt Advocaat. "Mijn ouders hadden daar geen tijd voor. Die moesten werken." De club waar de huidige trainer van FC Utrecht begon met voetballen, houdt daarom altijd iets speciaals. "ADO is mijn club. Maar zondag even niet, da's duidelijk."
Bij de club leerde je niet alleen voetballen, je werd er ook opgevoed
Dick Advocaat
FC Utrecht heeft onder Advocaat de weg naar boven gevonden. De laatste drie competitieduels werden gewonnen en in de KNVB beker werd ook Derde divisionist ASWH verslagen. "Maar dat was een slechte wedstrijd, dat heb ik de jongens ook verteld. Ik was zeer teleurgesteld. Ik heb hem ook niet teruggekeken, we moeten ons nu richten op ADO."
ADO speelde donderdag de bekerwedstrijd tegen Feyenoord en verloor met 5-1. De trainer van FC Utrecht had de indruk dat ADO zich al vroeg gewonnen gaf, om zich te richten op de wedstrijd van zondag. "Anders wordt het geen 5-1. En Immers en El Khayati gingen eraf, dat is ook niet voor niets."
Dick Advocaat: "ADO is een lastige ploeg"
Aanvoerder Willem Janssen denkt dat ADO wel een tik heeft gehad. "Mentaak vooral, want 5-1 is toch een pak slaag. Maar FC Utrecht - ADO is een wedstrijd op zich. Het is nooit makkelijk, volgens mij hebben we de laatste vier jaar gelijkgespeeld."
Janssen wijst ook op de sterke punten van ADO. "Ze zijn fysiek sterk, en ze hebben met El Khayati de topscorer van de eredivisie. Hij heeft een hoog rendement en de doelpunten die hij maakt zijn niet misselijk. We moeten hem van scoren afhouden."
Willem Janssen: "We moeten El Khayati van scoren afhouden"
De tegenstander niet laten scoren gaat FC Utrecht de laatste weken goed af. Tegen Willem II hield de defensie zelfs voor de tweede keer dit seizoen de nul. "Dat willen we graag. De ontlading was ook groot toen het lukte", zegt Janssen. Voor Advocaat is nul veel minder heilig. "We willen een keer vaker scoren dan de tegenstander. Daar gaat het om."
Willem Janssen
Willem Janssen © fcutrecht.nl
Maar FC Utrecht scoort dit seizoen moeilijk, en dus is de nul houden best essentieel. Advocaat trok na de wedstrijden tegen Willem II en ASWH een heldere conclusie. "Lukas Görtler is geen spits." Hoe hij het zondag tegen ADO dan gaat invullen weet de Utrecht-trainer nog niet. "Van de Streek heb ik ook al geprobeerd, dat vond ik ook geen succes."
Lukas Görtler is geen spits
Dick Advocaat
Gelukkig voor Advocaat lijkt er een einde te komen aan het blessureleed van de beoogde nummer 1 in de spits. "Jean-Christophe Bahebeck sluit maandag weer aan bij de groep. Ik hoop dat we hem er snel bij hebben."
Nicolas Gavory
Nicolas Gavory © fcutrecht.nl
Een andere Fransman heeft zich op een onverwachte manier in de basis gespeeld. Nicolas Gavory kwam als linkermiddenvelder, maar ontwikkelt zich prima als linksback. "Nico neemt zelf initiatief, Leon Guwara heeft veel meer sturing nodig", zegt Advocaat daarover. "Dat kan met aanpassing te maken hebben, dat gavory daarin verder is. Want Guwara is technisch een hele goeie voetballer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.