Utrechtse shorttrackjunioren willen van Vechtsebanen naar Spelen

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - In navolging van de bekende nationale namen als Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting, halen ook de shorttrackjunioren van RTC Midden in Utrecht dit seizoen medaille na medaille. Ze trainen iedere dag op het ijs van de Vechtsebanen in Utrecht.
Eén van de shorttracktalenten van RTC Midden is Xandra Velzeboer (17). Al van jongs af aan staat ze op de schaats. Dat is niet vreemd, want Xandra komt uit een echte shorttrackfamilie. Haar vader Marc Velzeboer nam in 1992 deel aan de Olympische Spelen in Albertville, samen met Xandra's tantes Monique en Simone. Zelf wil Xandra ook ooit naar de Spelen. "En dan goud halen, dat is natuurlijk het mooist."
Xandra leeft voor shorttrack. Iedere ochtend volgt ze samen met de andere junioren een schaatstraining. Daarna gaat ze naar school, om vervolgens 's middags weer terug te komen voor een krachttraining. "Shorttrack is geweldig", zegt ze. "De snelheid en de inhaalacties maken het spannend. In een wedstrijd kan bovendien van alles gebeuren; dat vind ik heel leuk."

BEHENDIGE RIJDERS

De junioren van het team RTC Midden worden getraind door oud-Olympisch shorttracker Niels Kerstholt uit Utrecht. Volgens hem is shorttrack naast een sport ook een spel. Kerstholt: "De bedoeling is dat je als eerste over de streep komt. Het maakt niet uit hoe. Tegenwoordig zie je dan ook dat vooral de behendige rijders - die makkelijk inhalen - ver komen."
De junioren trainen elke dag hard op de Vechtsebanen
De junioren trainen elke dag hard op de Vechtsebanen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Kerstholt is trots op zijn team en benadrukt dat de goede resultaten mede te danken zijn aan de Vechtsebanen. "We hebben een ijsbaan en ijsmeesters die erg meedenken, en inmiddels hebben we ook een krachthonk. Dat soort faciliteiten moeten op orde zijn, voordat je als team kunt presteren. En dan is het natuurlijk nog een kwestie van keihard je best doen."

SUPERTALENT

Volgens Kerstholt is Xandra Velzeboer een supertalent. Ze maakt volgens hem zelfs grote kans om mee te doen aan de Olympische Spelen. "Waarschijnlijk al in 2022 in Peking, maar zeker in 2026. Xandra kan heel katachtig rijden en is explosief. Dat zag je afgelopen wereldbeker al. Ze kan gewoon nu al een halve finale halen, dat is ongelooflijk voor iemand die nog nooit de wereldbeker heeft gereden."
Xandra noemt zichzelf een echte racer. "Ik ben vooral een vijfhonderdmeterrijder. Daarom kijk ik ook op tegen de Chinezen, onder wie Fan Kexin. Zij is meervoudig wereldkampioen en schaatst heel relaxed." Volgens de trainer moet ze vooral nog werken aan haar conditie, maar Xandra ziet de toekomst zonnig tegemoet. "Ik moet gewoon m'n best blijven doen en dan gaat het vast lukken", aldus Xandra.
Het gaat goed met de Utrechtse shorttracktalenten
Shorttrack: snelheid en behendigheid
Shorttrack: snelheid en behendigheid © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.