Van de Sanden met voetbalvrouwen naar WK

© ANP
IJSSELSTEIN - De Nederlandse voetbalsters doen volgend jaar mee aan het WK in Frankrijk. De ploeg met Shanice van de Sanden uit IJsselstein bleef ook in ondertal makkelijk overeind tijdens de return in de finale van de play-offs tegen Zwitserland: 1-1.
De opgebouwde voorsprong uit het eerste duel in Utrecht (3-0) kwam geen moment in gevaar.

RODE KAART

De Oranjeleeuwinnen speelden bijna de hele wedstrijd met z'n tienen. Aanvoerster Anouk Dekker werd al na zes minuten met rood van het veld gestuurd, voor het neerhalen van de doorgebroken Ramona Bachmann.
De tien overgebleven vrouwen kwamen amper in de problemen in het mistige Schaffhausen. Vivianne Miedema maakte kort na rust aan het laatste restje onzekerheid een einde door Oranje op voorsprong te schieten. Zwitserland kwam nog langszij via Coumba Sow, maar toen was de strijd al lang beslist.

TWEEDE KEER

De Nederlandse voetbalsters gaan nu voor de tweede keer naar het WK. Bij het debuut in 2015 gingen ze zonder al te hoge verwachtingen naar Canada. De ploeg wist weliswaar de achtste finales te bereiken, maar overtuigen deed Oranje toen nauwelijks. Vorig jaar bij het EK in eigen land wisten de voetbalsters wel voor een hype te zorgen. Alle stadions zaten vol en Oranje pakte op overtuigende wijze de titel.
Nu gaat de ploeg als Europees kampioen naar Frankrijk. De dames staan misschien niet in het rijtje met topfavorieten als de Verenigde Staten, Japan en Duitsland, maar ze behoren wel tot de outsiders. Al kostte kwalificatie voor het WK meer moeite dan aanvankelijk werd verwacht. Ruim twee maanden nadat in Oslo directe plaatsing uit handen was gegeven, verzekerden de vrouwen zich vanavond alsnog van een ticket naar Frankrijk.

LOTING

De Nederlandse voetbalsters horen zaterdagavond 8 december bij de loting in Parijs welke landen ze volgend jaar treffen in de groepsfase van het WK.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.