Twee werelden in de Korfbal Hoofdklasse: Dalto kiest voor de jeugd, SDO wil genieten

© Fotostudio Red Green Blue/Ankie Hoogewind
KAMERIK/DRIEBERGEN ZEIST - Het zaalkorfbalseizoen gaat weer beginnen. Bij Dalto/Klaverblad Verzekeringen gaan de gedachten terug naar vorig jaar, toen op een haar na promotie naar de Korfbal League gemist werd. Een jaar van revanche in de Hoofdklasse wacht voor de Driebergenaren. SDO/Blijwerkt uit Kamerik is juist blij weer in de Hoofdklasse te spelen. Twee totaal verschillende werelden, twee totaal verschillende verhalen.

DALTO KIEST VOOR DE JEUGD

Het verhaal van Dalto is bekend. Het vertoeft al twee seizoenen op het tweede niveau in de zaal en wil zo snel mogelijk terug. Terug naar de tijden dat het tweede werd in de Korfbal League. Na het vertrek van Hans van Dijk is dit seizoen Herman van Gunst weer de trainer. Van Gunst is ervaren en weet hoe de vork in de steel zit in Driebergen: onder zijn leiding (2008-2011) wist Dalto die tweede plaatsen in de Korfbal League te bereiken. Oude tijden moeten herleven.
Dalto-trainer Herman van Gunst: "Het doel is om het team te verjongen en een doorstroming te maken"
"Het is weer als vanouds", zegt Van Gunst over zijn terugkeer. Toch is er geen harde eis gesteld om nu wél te promoveren. "Dat hoeft niet per sé. Wij moeten zorgen dat ons spel verbetert en dat we jeugd door laten stromen. Dat is de opdracht. Waar dat in uitmondt aan het eind van het seizoen, gaan we wel zien. Als Dalto echt vindt dat ze de top moeten halen, dan moeten ze meer geld genereren en moeten de trainingsfaciliteiten geoptimaliseerd worden. Dat Dalto in de top van Nederland thuishoort, dat is een ding dat zeker is."
Dat Dalto in de top van Nederland thuishoort, is een ding dat zeker is
Herman van Gunst, trainer Dalto
Vorig zaalseizoen was Dalto dichtbij promotie. Wat heet, twee keer zelfs. In een directe finale van de hoofdklasse verloor het van DeetosSnel. Er kwam nog een herkansing voor de geel-zwarten, in een best-of-three tegen DVO, dat streed tegen degradatie. Een derde duel in Sporthal Hoenderdaal was nodig, maar de missie slaagde niet. Toch neemt de spelersgroep het positieve mee, ziet de nieuwe hoofdtrainer. "Men traint gedegen en hard, de omgang is leuk. Daar ben ik heel positief over. Aan de dameskant zijn we behoorlijk verzwakt. Onze Taiwanese speelster is er niet meer en Anouk Wezendonk is zwanger. Dat waren de twee beste dames. Dat moeten de huidige mensen doen vergeten."

DOORSTROMING

"Het doel is om het team te verjongen en een doorstroming te maken van wat 'oudere' spelers naar jongere spelers. En ook om op Hoofdklasse-niveau te blijven, dat mag helder zijn. Ik moet proberen met een jongere groep de kruisfinales te halen en dan weer door te stoten naar de top van Nederland", aldus Van Gunst, die een belangrijke rol speelt in dat meerjarenplan. "Mocht dat eerder gebeuren, dan is daar niets mis mee. Dalto vindt het vooral belangrijk dat jonge spelers gaan doorbreken dit jaar, en dat wij ons gaan verbeteren dit jaar. Van daaruit willen wij resultaten halen. Wat dat mag zijn, dat zullen wij wel zien."
Ik moet proberen met een jongere groep weer door te stoten naar de top van Nederland
Herman van Gunst, trainer Dalto
De Hoofdklasse B bestaat, naast Dalto, uit Wageningen, SCO (Oldeholtpade), AW.DTV, Rohda (beide Amsterdam), Oost-Arnhem (Arnhem), Mid-Fryslân (Grou) en Unitas (Harderwijk). "Op papier vind ik dat we in de top van de Hoofdklasse mee moeten doen", zegt de coach uit Drenthe. "Of we voor de eerste twee plekken strijden, dat hangt ook af van de sterkte van de tegenstanders. Op het veld doet AW.DTV het goed, die spelen in de Ereklasse. Rohda en Mid-Fryslân doen mee in de bovenkant van de Hoofdklasse, die zullen zich met Wageningen aan de top gaan profileren."
Van Gunst over duel met Rohda: "Als je hen er minder dan 20 laat scoren, dan kom je een heel eind"
De competitie begint zaterdag voor Dalto thuis, de tegenstander is Rohda om 19.30 uur.
SDO - Dalto werd twee jaar geleden verrassend gewonnen door SDO
SDO - Dalto werd twee jaar geleden verrassend gewonnen door SDO © Nick Doup / RTV Utrecht

SDO WIL FEEST MAKEN VAN DIT SEIZOEN

De korfballers van SDO keren na één seizoen afwezigheid terug in de Hoofdklasse. In het seizoen 2016-2017 maakte Kamerik voor het eerst kennis met de Hoofdklasse in de zaal, met de thuiszege op grote broer Dalto als grote klapper. Door de degradatie moest het vorig seizoen in de Overgangsklasse spelen. Ambitie voor een plek op de ranglijst is er niet.
SDO-trainer Jesper Oele: "Juichend over de vloer als we handhaving bewerkstelligen"
"We willen er een feest van maken, daar staat SDO om bekend", zegt hoofdcoach Jesper Oele. "Daar ligt ook onze doelstelling: elke wedstrijd alles geven en dan zien we wel waar het schip strandt. Het mag duidelijk zijn dat we juichend over de vloer zullen gaan als we voor het eerst in de historie handhaving kunnen bewerkstelligen."
In de Hoofdklasse A waar SDO toe behoort, zitten nog zeven andere ploegen: Tempo (Alphen a/d Rijn), TOP (Arnemuiden), Nieuwerkerk (Nieuwerkerk a/d IJssel), DSC (Eindhoven), Groen-Geel (Wormer), Meervogels (Zoetermeer) en Avanti (Pijnacker). De nummers zeven en acht degraderen rechtstreeks. "We moeten dus zesde worden", geeft Oele aan. "Het wordt elke week erg zwaar. We weten dat we van iedereen kunnen winnen, dus zal het elke week leuk worden en zullen we er vol voor gaan."
Het wordt elke week erg zwaar, maar we weten dat we van iedereen kunnen winnen.
Jesper Oele, trainer SDO

STIJGENDE LIJN

Het zaalseizoen van 2017-2018 in de Overgangsklasse ging niet gemakkelijk, erkent Oele. "Als je degradeert, verwacht iedereen automatisch dat je weer promoveert. Dat is erg makkelijk gezegd. De verwachting ligt veel hoger, dus je bent minder snel tevreden en sneller kritisch op elkaar", zegt de trainer.
SDO is nu op het veld en in de zaal weer Hoofdklasser, en dat betekent dat de verwachtingen rondom de club lager liggen. "Daar komt nog bij dat we enkele spelers hebben verloren en onze prestaties op het veld. We hebben nog maar één punt gepakt. Maar zelf zien we dat er een stijgende lijn in zit. We hebben er zin in en zullen er alles aan doen om de wedstrijden naar onze hand te zetten. Er is wel vertrouwen in de groep zelf."
SDO opent in streekderby tegen Tempo: "Het leeft bij de club"
De openingswedstrijd van het seizoen is zaterdag om 19.00 uur in de eigen zaal in Kamerik tegen Tempo. Een derby in het Groene Hart. "Kamerik tegen Alphen aan de Rijn. Het leeft sowieso enorm bij de club omdat we de Hoofdklasse in gaan", aldus Oele, die waakt voor de tegenstander. "Tempo is één van de echte titelkandidaten, dat is wel duidelijk. Voor ons is het om keihard te strijden en kijken wat we ervan kunnen maken. Dat het een zware dobber is, dat weten we."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.