Galgenwaard-vergadering levert geen 'Eredivisie 2.0' op

© fcutrecht.nl
UTRECHT - De Eredivisieclubs zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over grote veranderingen die de nationale competitie op een hoger niveau moeten brengen. Het terugbrengen van de eredivisie naar zestien clubs en het verbod van het spelen op kunstgras, twee van de belangrijkste plannen, gaan niet door. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een vergadering vandaag in het stadion van FC Utrecht.
Wel wordt wat meer rekening gehouden met de Europese verplichtingen van de Nederlandse topclubs, krijgen de wat kleinere clubs in Nederland meer geld, degraderen voortaan waarschijnlijk twee clubs rechtstreeks uit de Eredivisie en is er meer oog (met strakkere regels) voor de jeugdopleidingen.

GEEN GROTE VERANDERING

Van een 'Eredivisie 2.0' is dus voorlopig geen sprake, concludeerden de meeste betrokkenen in stadion Galgenwaard, waar bestuurders van de achttien Eredivisieclubs elkaar troffen om voorlopig voor het laatst te spreken over de zogenoemde 'Veranderagenda'.
"Er is geen benodigde meerderheid. We gaan wel een set aan veranderingen doorvoeren", aldus Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV. Clubs die meedoen aan het hoofdtoernooi van de Champions League of Europa League hoeven vanaf het seizoen 2020/2021 pas een ronde later in te stromen in het nationale bekertoernooi. Europees spelende clubs staan op hun beurt 5 procent van de opbrengsten die ze krijgen van de UEFA af aan de andere clubs.

KUNSTGRAS

Voetballen op kunstgras wordt niet verboden, maar wel ontmoedigd. Eredivisieclubs met natuurgras krijgen per seizoen maximaal een bonus van 350.000 euro. "Als je dat relateert aan de 500.000 euro die clubs gemiddeld kwijt zijn voor de overstap van kunstgras naar natuurgras, dan is dit een meer dan serieuze impuls en prikkel om clubs ertoe te bewegen over te stappen naar natuurgras", zei Swart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.