Utrecht zaterdag toneel van NK klimmen

Jules Kluwer
Jules Kluwer © Zout Fotografie
UTRECHT/AMERSFOORT - Met drie kanshebbers uit de provincie Utrecht staat komende zaterdag het NK klimmen op het programma. Castor Sprado en Jens de Louw uit Utrecht en Jules Kluwer uit Amersfoort strijden met acht anderen om de nationale titel op de 'lead'.
Het NK vindt plaats in klim- en bouldercentrum Neoliet in Utrecht, Leidsche Rijn. Er doen tien vrouwen en elf mannen mee. Bij de vrouwen zijn geen deelnemers uit onze provincie.
Castor Sprado uit Utrecht
Castor Sprado uit Utrecht © Zout Fotografie

JONKIES

Het Utrechtse trio bij de mannen behoort tot de nieuwe generatie. Sprado is 18, zijn stadgenoot De Louw pas 16. Amersfoorter Kluwer is 17. De jonge garde bindt de strijd met onder meer de 36-jarige Amsterdammer Gerke Hoekstra, de 34-jarige Eindhovenaar Truong Ngo en Tim Halussy uit Huizen, die 27 is.
Jules Kluwer: "Op de Spelen van 2020 ben ik er nog niet bij"
Kluwer werd afgelopen weekend Nederlands kampioen speed. "Maar dat is een hele andere discipline", zegt de Amersfoortse scholier. Bij het NK lead, komend weekend, hebben de klimmers zes minuten de tijd om een zeer moeilijke route tot een hoogte van ongeveer 20 meter uit te klimmen. "Daar heb heb je veel meer uithoudingsvermogen voor nodig, je moet bijvoorbeeld lang aan je vingers kunnen blijven hangen. Dat heb ik de laatste tijd wat minder getraind."
Utrechter Jens de Louw
Utrechter Jens de Louw © Zout Fotografie

OLYMPISCH

Sportklimmen staat tijdens de komende Olympische Spelen in Japan voor het eerst op het programma. "Daar zal ik nog niet bij zijn", zegt Kluwer. "Misschien vier jaar later, als ik heel goed mijn best doe."
Het NK begint zaterdag om 19.30 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.