DOVO laat jonge voetballertjes niet stage lopen bij profclubs

© Jeroen van den Berg / bewerking RTV Utrecht
VEENENDAAL - Amateurvereniging DOVO weigert nog mee te werken aan stages van jonge voetballertjes bij profclubs. De Veenendaalse club neemt een harde stelling in, nadat scouts spelers van de Onder-8 en de Onder-10 teams benaderden. "Per direct werken wij niet meer mee aan verzoeken om spelers uit te nodigen tot en met de Onder-10 teams", zegt hoofd opleidingen Michael Brussen.

PEDAGOGISCH ONVERANTWOORD

DOVO vindt dat jonge voetballers eerst moeten groeien bij de amateurs. "De belangrijkste reden is dat we de kinderen veel te jong vinden om ze uit het veilige amateurklimaat en eigen omgeving te halen, wat in onze ogen pedagogisch niet verantwoord is", aldus Brussen. "We zien steeds vaker de teleurstelling van de kinderen en ouders afdruipen als ze het wederom niet 'gehaald' hebben."
Het gaat bij DOVO vooral om Betaal Voetbal Organisaties (BVO) uit de regio van Veenendaal. Zo is er een samenwerking met Vitesse en scouten ook FC Utrecht, NEC uit Nijmegen en De Graafschap uit Doetinchem regelmatig in de jeugd bij DOVO.

SCOUTEN IN VERTROUWDE OMGEVING

Volgens de hoofd jeugdopleiding hebben de vele uitnodigingen en afwijzingen een negatieve invloed op de spelers binnen het team waar ze bij DOVO in spelen. "De verwachtingen die geschept worden zijn niet meer reëel. Als vereniging zoeken wij steeds meer naar een modus waar kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven voetballen en vanuit daar willen we contact met een BVO onderhouden over de ontwikkeling van deze kinderen", legt hij uit.
Daarbij geeft Brussen in gesprek met RTV Utrecht op zoek te zijn naar een andere manier om talenten in beeld te brengen bij de profclubs. "Misschien moeten we naar een constructie toe met een extra training bij DOVO met een spelersgroep, getraind door een profclub. In plaats van ze uit de vertrouwde omgeving te trekken", zegt Brussen. "Bij veel profclubs is het ook zo dat spelers in een andere leeromgeving komen. Ze moeten misschien verhuizen. Ik weet niet of iedereen bewust is van de keuzes die gemaakt moeten worden."
We stellen vraagtekens bij de wijze van scouting op de genoemde jonge leeftijd
Michael Brussen, hoofd opleiding DOVO
DOVO staat achter spelers die de top willen bereiken en wil ze die kans niet ontnemen. "We stellen wel vraagtekens bij de wijze van scouting op de genoemde jonge leeftijd", zegt Brussen, die daarom besluit niet meer mee te werken aan stages voor spelers tot en met de Onder-10 categorie. "Wij gaan ervan uit dat de BVO's dit besluit ook respecteren. Er is inmiddels al overleg geweest met diverse BVO's waarin we ons standpunt hebben uitgelegd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.