Door de Lens van Ankie: het NK klimmen

© RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Licht uit, spot aan. Het is zaterdagavond 24 november, ruim driehonderd mensen hebben zich verzameld in klimhal Neoliet in Utrecht voor het Nederlands Kampioenschap Lead. Tien vrouwen en elf mannen gaan vanavond de strijd met elkaar aan. De deelnemers klimmen na elkaar allemaal dezelfde route. Diegene die binnen zes minuten het hoogste klimt, heeft gewonnen. De routes worden 'onsight' geklommen: een klimmer mag niet zien hoe de route door de andere klimmers wordt beklommen.
Aan het begin mag iedereen de route een paar minuten bestuderen. De hal is immens: ruim twintig meter hoog, met rondom meer dan drieduizend vierkante meter klimwand. Er hangt een vrolijke uitgelaten sfeer, men is een avondje uit. Om half acht wordt het licht gedimd en worden de spotlights gericht op de grote zwarte gordijnen waarachter de deelnemers staan te wachten. De gordijnen gaan open. Het kampioenschap is begonnen!
In de donkere hal, verlicht door slechts één lampje klimmen de deelnemers als ware superhelden snel en behendig tegen de steile wand op. De hele setting is fascinerend om te zien en levert bijzondere beelden op. Zoals deze foto van Nederlands Kampioen Lead 2018: Lynn van der Meer.
Ankie Hoogewind
Ankie Hoogewind © RedGreenBlue
Fotograaf Ankie Hogewind legt in beelden vast waar sport in Utrecht om draait. Altijd vanuit een verrassend perspectief biedt zij een kijk op de sportwereld zoals je die zelden ziet. Ankie is professioneelsport- en portretfotograaf en heeft al tien jaar een fotostudio in Utrecht Leidsche Rijn.
Ze is lid van de Nederlandse Sportpers en fotografeert o.a. voor RTV Utrecht. Ze wordt gedreven door de verhalen achter de sport. Op deze plek deelt ze vanaf vandaag elke week een verhaal en kun je even meekijken 'Door de lens van Ankie'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.