Paralympiër Bunschoten legt focus op Winterspelen 2022: "Zomer met meer rust"

© Nederlandse Ski Vereniging
UTRECHT - Snowboardster Lisa Bunschoten staat dit weekend aan de start van de World Cup in het Finse Pyha. De Utrechtse, winnares van zilver op de Winter Paralympics eerder dit jaar, komt voor het eerst dit winterseizoen in actie op het onderdeel Snowboardcross. Toch ligt haar focus al op de komende Spelen van 2022.
Lisa Bunschoten: "Na vier jaar hard trainen nam ik deze zomer iets meer rust"

HOGE VERWACHTINGEN

Bunschoten kwam in maart met twee medailles terug uit Zuid-Korea. Ze pakte zilver op de Snowboardcross en haalde brons op de Banked Slalom. "De verwachtingen waren heel hoog, want de World Cups gingen heel goed. Het is gelukt om dat mee te nemen naar de Spelen. Ik ging voor goud. Dat is niet gelukt, maar ik ben heel blij met wat ik heb laten zien", blikt ze terug op het voorbije seizoen.
Na de Paralympics volgde een zomerperiode. Die ging de 23-jarige wintersportster met een goed gevoel in. "Maar ik ging er ook in met het gevoel van: na vier jaar heel hard trainen neem ik iets meer rust", geeft ze toe. "Ik had daarnaast een heel gemotiveerd gevoel om weer heel hard te gaan trainen voor de volgende vier jaar."
Uiteindelijk gaat het weer om dat traject van vier jaar, maar eerst maar even het WK
Lisa Bunschoten
Van Paralympische Spelen naar Paralympische Spelen. Dat is de rode lijn voor Bunschoten de komende vier jaar. Binnen die periode liggen nieuwe meetpunten. "Eind maart hebben we het WK. Dat is voor dit seizoen het belangrijkste doel. Uiteindelijk gaat het weer om dat traject van vier jaar, maar eerst maar even het WK", lacht ze.
Lisa Bunschoten in actie, archiefbeeld
Lisa Bunschoten in actie, archiefbeeld © Nederlandse Ski Vereniging

WERELDBEKER

Het World Cup-seizoen is al twee rondes onderweg. In Dubai (6-8 november) en Landgraaf (13-15 november) heeft Bunschoten haar kwaliteiten al laten zien met overwinningen op het onderdeel Banked Slalom. Deze week bereidt ze zich met de Nederlandse ploeg voor op de World Cup in Pyha, Finland, van komend weekend. Er is een trainingsweek aan toegevoegd.
"Ik ga natuurlijk wel voor de winst. Het is weer de eerste Boardercross van het seizoen. Dat is super leuk", vertelt Bunschoten met een lach. Op dat onderdeel gaan meerdere snowboardsters tegelijk naar beneden, in tegenstelling tot de Slalom, waar het een 1-tegen-1-duel is. "Ik ga heel hard mijn best doen om het beste uit mijzelf te halen weer."

RUSTIGERE ZOMER

Het post-olympische seizoen is een begrip in de sport. De focus valt weg als de druk van het presteren van de schouders is gevallen. In het geval van Bunschoten is het een na-Paralympisch seizoen. Merkt ze dat er een ander gevoel heerst bij haar en de concurrentie? "Het valt op zich wel mee. Misschien een klein beetje. Je merkt wel dat iedereen een iets rustigere zomer heeft gehad en wat meer tijd voor zichzelf heeft genomen", aldus de Utrechtse. "Maar iedereen wil winnen, dus dat blijft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.