Hugo Haak, binnen een jaar van topsporter naar bondscoach

© Orange Pictures
VIANEN - Hugo Haak heeft binnen een jaar de transformatie van actief baanwielrenner naar de nummer één bondscoach van de baanwielrenners ondergaan. De 27-jarige coach uit Vianen werd afgelopen weekend officieel benoemd tot bondscoach. De lichting die hij begeleidt, is de beste en meest talentvolle in jaren.
Een jaar geleden, op 20 december 2017, maakte Hugo Haak bekend te stoppen als baanwielrenner en verder te gaan als coach. Twee knieoperaties hadden een meniscusblessure niet verholpen. Dat, gevoegd bij de teleurstelling over het mislopen van de Olympische Spelen van 2016 werd Haak te veel. Hij ging aan de slag als assistent van bondscoach Bill Huck uit Duitsland.

VERTREK HUCK, AANSTELLING HAAK

Tien maanden later, in september, maakte Huck bekend te stoppen als bondscoach. Privé-omstandigheden lagen aan dat besluit ten grondslag. De KNWU schoof Haak, negen maanden daarvoor nog onderdeel van de sprinttop in Nederland, naar voren als interim-bondscoach. Nadat de zoektocht naar een buitenlandse coach mislukte, maakte de bond op 2 december dat Hugo Haak tot en met het WK van 2021 bondscoach is van de baansprinters. In die periode vallen ook de Spelen van 2020 in Tokyo.
Hugo Haak: "Een mooi maar zwaar traject"
"Dat wordt een heel mooi, maar zwaar traject", weet Haak. Ik heb natuurlijk de eerste wereldbekers al begeleid en vorig jaar al als assistent meegedraaid bij het EK en het WK, dus het is niet helemaal nieuw voor me."
Haak was zelf zeven jaar onderdeel van de nationale selectie, onder bondscoach René Wolff. Van diens opvolger Bill Huck werd hij de assistent. "Ik heb van allebei heel veel geleerd. Van Wolf als renner en van Huck als coach. Dat neem ik nu mee."
(lees verder onder de foto)
Hugo Haak als renner met toenmalig bondscaoch René Wolff
Hugo Haak als renner met toenmalig bondscaoch René Wolff © Orange Pictures
Wat daarbij ook wel bijzonder is, is dat Haak nu coach wordt van een ploeg waarvan hij zelf als renner nog deel van uitmaakte. Sommige renners zijn zelfs ouder dan hij is. "Dat voelt heel natuurlijk. De relatie is wel veranderd, maar de renners hebben er vertrouwen in."
Hugo Haak: "Het voelt heel natuurlijk"
De relatie is wel veranderd, maar de renners hebben er vertrouwen in
Hugo Haak

TALENTVOLLE LICHTING

Haak staat voor een lastige opgave. De Nederlandse baansprinters zijn sterker dan ooit en opereren op wereldniveau. Theo Bos, Matthijs Büchli, Roy van den Berg, Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Sam Ligtlee zijn extreem aan elkaar gewaagd.
Dat gaat betekenen dat Haak keuzes moet maken: voor een WK en de Olympische Spelen mag hij maar vier renners opstellen. De coach weet zelf hoe het voelt om niet geselecteerd te worden. Voor de Spelen van 2016 in Rio had Haak het hele traject doorlopen, maar kreeg Theo Bos, die pas een jaar voor Spelen in de ploeg was teruggekeerd, de voorkeur. Haak ervoer dat als zeer oneerlijk.
Hugo Haak: "Ik wil het zo eerlijk mogelijk doen"
"Die ervaring neem ik zeker mee", zegt Haak. "Mijn hoofddoel is om het zo eerlijk mogelijk te doen. Een keuze maken wordt moeilijk. Daarom krijg ik ook steun van van de KNWU en het NOC*NSF." Én van twee assistenten. Oud-renner Fulco van Gulik is al benoemd als assistent, en er komt er nog één bij. En dat is nodig, weet Haak.
"We hebben acht mannen en zes vrouwen die allemaal wereldtop zijn en die allemaal evenveel aandacht verdienen. Als we resultaten willen halen, moet er nog een assistent bij."
Hugo Haak: "Ik kan het niet alleen"

DOELEN

Het klimaat voor de baansprinters is optimaal. Er is een commerciële wielerploeg (met Bos, Büchli en Van den Berg) die apart wedstrijden in de Wereldbeker kan rijden. Daardoor kunnen namens de Nederlandse nationale ploeg de andere vier renners in actie komen. Zeven wereldtoppers dus, die aan de lopende band individuele medailles en teamsprints winnen. Voor Tokyo zijn de doelen derhalve duidelijk.
"We moeten ons als doel stellen om mee te doen om de medailles", stelt Haak. "Maar hoewel we nu veel winnen, is goud geen zekerheid. Maar we gaan er wel voor."
Hugo Haak: "Olympisch goud is niet vanzelfsprekend, wel het doel"

PROGRAMMA

Komende maand rijden de baansprinters de wereldbeker voor landenteams, op 15 en 16 december in Londen. Eind december vindt in eigen land het NK plaats. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.