Basisplaats voor Bergström tegen Heracles

© Orange Pictures
UTRECHT - Emil Bergström start zondag in de basis bij FC Utrecht, in de thuiswedstrijd tegen Heracles. De Zweed speelt als rechtsachter, omdat zowel Sean Klaiber als diens eerste vervanger Mark van de Maarel zondag geschorst zijn. Dat zei Dick Advocaat vrijdag op de persconferentie voor de wedstrijd tussen nummers vijf en vier van de Eredivisie.
We gaan zaterdag kijken hoe de zieken er voorstaan
Dick Advocaat

ZIEKEN

Hoe de opstelling van FC Utrecht er verder uitziet wist Advocaat vrijdagmiddag nog niet. "We hebben deze week te maken gehad met een aantal spelers die ziek waren. Buikloop. We gaan zaterdag kijken hoe ze er voorstaan, en wie er kunnen spelen en wie niet." Om welke spelers het gaat, wilde de Utrecht-trainer niet zeggen. "Ik wil de tegenstander niet wijzer maken."
De Galgenwaard is zondag mogelijk voor het eerst dit seizoen uitverkocht. En dat kan belangrijk zijn, denkt Advocaat. "Kijk wat er met Feyenoord gebeurde in een volle Kuip tegen PSV." Volgens de trainer verdient FC Utrecht elke thuiswedstrijd een volle bak. "Zo'n prachtig stadion, met alle faciliteiten, zowel voor bezoekers als voor spelers."
"De Galgenwaard is een geweldig stadion"

SYSTEEM

Ook over de vraag of er tegen Heracles 4-4-2 of 4-3-3 gespeeld gaat worden hulde Advocaat zich in stilzwijgen. "Het kan zelfs afhangen van wie er beschikbaar en wie niet", zegt de Hagenaar. Dat de slechte eerste helft tegen Excelsior, in een 4-4-2, de doorslag zal geven vanwege de goede tweede helft, toen er 4-3-3 werd gespeeld, is volgens Advocaat ook de makkelijk geredeneerd.
"Als je 4-4-2 goed uitvoert, is het een goed systeem. Maar dan moet je de ruimtes wel klein houden. En onze spelers dachten tegen Excelsior na de eerste vijf minuten dat het super ging, omdat ze al twee kansen hadden gehad. Toen scoorde Excelsior twee keer binnen drie minuten, omdat wij te ver uit elkaar stonden." 
"442 is een goed systeem, als je het goed uitvoert"
"Nick Venema komt steeds dichterbij een basisplaats"
"Nick Venema komt steeds dichterbij een basisplaats" © fcutrecht.nl

VENEMA

Dan is de vraag hoe ver Nick Venema verwijderd is van een basisplaats. De spits maakte in twee invalbeurten drie doelpunten. "Hij komt er steeds dichter bij", zegt Advocaat. "Hij heeft twee dingen die je niet kunt leren: hij heeft een geweldig schot en hij staat bijna altijd op de goede plaats. Dat had Gerd Müller ook."
"Venema staat altijd op de goede plaats, dat had Gerd Müller ook"
Op de punten die de aanvaller uit Austerlitz volgens de trainer nog moet verbeteren, boekt hij ook vooruitgang. Toch wil Avocaat hem niet te snel brengen, uit angst hem af te branden. "Maar het goede moment kiezen is heel moeilijk", erkent Advocaat.

TOEKOMST

Behalve over de wedstrijd ging het op de persconferentie ook over de toekomst van Advocaat, naar aanleiding van het feit dat assistent-trainer Zjelko Petrovic bij FOX zei dat FC Utrecht maar snel met Advocaat moet gaan praten over contractverlenging.
"Ik weet het zelf nog niet eens"
"Ik weet het zelf nog niet eens. Ik ben net twee maanden bezig", reageert Advocaat, die ook benadrukt ook dat het trainersvak een zwaar bestaan is. "Van Bommel zei het laatst, er gaan negen dagen in de week. Als ik thuis kom, ben ik nog steeds bezig. Wedstrijden kijken, voorbereiden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.