Wielerronde Vuelta start in 2020 met ploegentijdrit in Utrecht

UTRECHT - De kogel is eindelijk door de kerk: Utrecht mag in 2020 de start organiseren van de Vuelta a España. Daarmee wordt Utrecht de eerste stad ter wereld die alle drie de grote wielerrondes in huis heeft gehad: in 2010 finishte een etappe van de Giro d'Italia op de Croeselaan en in 2015 was er de uiterst succesvolle start van de Tour de France.
Rondedirecteur Javier Guillén is naar Utrecht gekomen om alles te beklinken. In het Cervantesinstituut op het Domplein werden de plannen om 13.15 uur gepresenteerd tijdens een persconferentie, waar ook burgemeester Jan van Zanen bij was.
Tekst gaat door onder de video.
De persconferentie over de start van de Vuelta
De 75ste editie van de Vuelta start op vrijdag 21 augustus 2020 met een ploegentijdrit in Utrecht. Op zaterdag ligt de finish van de etappe weer in Utrecht en de start in Den Bosch. Op zondag 23 augustus werken de renners een rit met start en finish af in Breda, waarna het peloton naar Spanje vliegt.
Voor de ploegentijdrit zou een parcours van 24 tot 28 kilometer worden uitgezet, met de start en finish hoogstwaarschijnlijk op de Croeselaan. Het precieze parcours is nog niet bekend, maar het is het streven om zo veel mogelijk wijken van de stad aan te doen.
Tijdens de tweede rit vanuit Den Bosch zouden de renners weleens bij Rhenen de provincie binnen kunnen komen, zegt Cor Jansen van het Business Peloton. Zij hebben jaren hun best gedaan om de Vuelta naar Utrecht te halen. Hij verwacht dat de renners de Grebbeberg aandoen en daarna maken ze ''veel kilometers op de Heuvelrug.'' De finish is in de avonduren, zegt hij.

FEEST

''Het is een feest om 'la Salida Oficial' in 2020 te mogen organiseren'', zegt burgemeester Van Zanen in een eerste reactie. ''Een feest door en voor onze inwoners. Utrecht is een echte fietsstad en nu de enige stad ter wereld tot nu toe die de grote wielerrondes mag verwelkomen'', weet ook de burgemeester.
© RTV Utrecht / Joep ten Have
Ook gedeputeerde Pim van den Berg is blij. ''Fijn dat het gelukt is en vooral fijn dat het met privaat geld gelukt is. Ik hoop dat de Vuelta een impuls zal geven aan het zakelijk toerisme door veel hotelboekingen tijdens de start. Maar alle ondernemers kunnen natuurlijk een graantje meepikken.''
Van den Berg wijst ook op het duurzame karakter van het evenement. Zo mogen renners hun bidon alleen weggooien in zogenoemde ecozones, waar ze meteen worden opgeruimd. De Vuelta-start versnelt volgens de gedeputeerde verder de uitvoering van infrastructuurprojecten voor het fietsverkeer.

LOBBY

Plannen om de Vuelta naar Utrecht te halen ontstonden vrijwel meteen na de Tourstart in 2015. Het Business Peloton Utrecht, een groep ondernemers uit de regio, maakte zich er jarenlang hard voor via allerlei lobbyacties.
In augustus waren ze bijvoorbeeld bij de start van de meest recente editie van de Vuelta. Toen de provincie en de gemeente er geld voor uittrokken, stond niets de komst van de Ronde van Spanje naar Utrecht nog in de weg.
Cor Jansen van het Business Peloton is opgelucht dat het uiteindelijk allemaal gelukt is: ''Zie het als een lange etappekoers. Het ene moment denk je, we gaan het podium halen en het andere moment, verdorie, het gaat niet lukken. Maar een van de belangrijkste elementen van de wielersport, en ook hierbij, is dat je vasthoudend moet zijn.''
Burgemeester Van Zanen en lobbyist Cor Jansen over de Vuelta-start

WK

Met de Vuelta-start is het nog niet gedaan met de ambities van Utrecht om grote wielerevenementen te organiseren. Inmiddels wordt al voorzichtig gekeken naar de mogelijkheden om de WK binnen te halen. Dat zou dan in 2025 moeten, om het fraaie rijtje 2010 (Giro), 2015 (Tour), 2020 (Vuelta) en 2025 (WK) voort te zetten.
Van Zanen spreekt Spaans
Dat de Vuelta buiten Spanje start, is overigens vrij bijzonder. Deze eeuw gebeurde dat alleen in 2009, toen de eer was aan Assen en in 2017, toen het circus neerstreek in Nîmes, in Frankrijk. De Tour en de Giro starten veel vaker in het buitenland, dat deden ze al respectievelijk 23 en 13 keer.
Alvast voor de voorpret: de officiële aftermovie van de Tourstart in 2015:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.