Nederlandse hockeyers naar WK-finale ten koste van titelverdediger Australië

Thierry Brinkman in actie
Thierry Brinkman in actie © Orange Pictures
UTRECHT/BILTHOVEN - De Nederlandse hockeyers hebben zich in India geplaatst voor de finale van het WK. De ploeg van Max Caldas was in de halve finale na shoot-outs te sterk voor regerend wereldkampioen Australië.
Oranje, met Bilthovenaar Thierry Brinkman en Kampong-spelers Robbert Kemperman en Lars Balk, had na 20 minuten spelen de 2-0 voorsprong te pakken. Glenn Schuurman en Seve van Ass scoorden voor de Nederlanders. Een kwartier voor tijd maakte Tim Howard de aansluitingstreffer Australië drong aan en vond in de allerlaatste minuut de gelijkmaker. Eddie Ockenden pushte de bal in het doel van Nederland. Onderweg werd de bal nog aangeraakt door Schuurman.
SHOOT-OUTS
Na zes shoot-outs kwam Nederland als winnaar uit de strijd. Het werd 4-3 voor de Nederlanders.
9' Glenn Schuurman [0-1]
20' Seve van Ass [0-2]
45' Tim Howard [1-2]
69' Eddie Ockenden [2-2]
* Nederland wint na shoot-outs met 4-3.
Oranje gaat het in de finale opnemen tegen België. De Belgen bereikten de finale door in de halve finale de baas te zijn over Engeland: 6-0.

GESCHIEDENIS

Nederland wist bij het WK 2014 in eigen land zilver te veroveren. In Den Haag verloor het toen de finale van Australië. In 2010 werd Australië ook wereldkampioen, Nederland werd toen derde. De laatste keer dat de Nederlandse hockeyers de wereldtitel grepen was in 1998 in Utrecht. Toen stond Bilthovenaar Jacques Brinkman, vader van Thierry Brinkman, op het veld bij Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.